Kodėl verta žindyti? | Žindymas

Ar jums teko pagalvoti, kodėl verta žindyti? Taip idealiai subalansuoti maisto, kaip gamtoje sukurtas motinos pienas, net ir būdami labai geri mitybos specialistai nesugebėtume sukurti.

Taip pat motinos pienas yra ne tik visavertis maistas, turintis tinkamą santykį kūdikiui reikalingiausių medžiagų - jame nėra nieko nereikalingo. 

Kiekviena motinos pieno sudedamoji dalis atlieka tam tikrą funkciją. Jis lengvai virškinamas, skaidomas kūdikio organizme, teikia energijos, saugo nuo infekcijų ir kt. Tačiau žindymas ir motinos pienas vaikui suteikia ne tik mitybinę vertę, bet ir fizinį, emocinį saugumą. Jis labai reikalingas kūdikio asmenybės vystymuisi. Tačiau lygiai taip pat – ir mamai. Žindymas padeda sukurti harmoningą motinos-vaiko santykį, padeda nurimti ir atsipalaiduoti.

Įdomu ir tai, kad kiekvienos motinos pienas yra skirtingas. Net ir skirtingu paros metu jis kinta. Naktį jis yra riebiausias ir maistingiausias, dienos metu sudėtis taip pat kinta, prisitaikant prie vaikelio poreikių, ligų, dantų gydymo ir pan.

Jo maistingumas priklauso ir nuo to, kokio amžiaus vaikui skirtas – ar naujagimiui, kuriam reikalingas priešpienis, ar vyresniam kūdikiui.

Jeigu gimsta ankstukas – vėlgi motinos pienas yra skirtingas ir kitokios sudėties. Tokios, kokios reikia būtent prieš laiką gimusiam kūdikiui. Taigi, motinos pienas nėra pastovus, nuolat kintantis ir prisitaikantis būtent prie tam tikro vaiko tuometinių poreikių. Tai iš tiesų unikalu ir nepalyginama su jokiu kitu kūdikio ar vyresnio vaiko maistu. 

Verta žindyti, nes kūdikis mažiau serga

Taip pat moksliškai įrodyta, kad žindomi kūdikiai rečiau serga ausų uždegimu, kvėpavimo takų infekcijomis, leukemija, meningitu, šlapimo takų infekcija, viduriavimo sukeltomis ligomis, diabetu ir kt. 

Verta žindyti, nes mama mažiau serga

Žindymas naudingas ir mamai - žindant po gimdymo greičiau susitraukinėja gimda, ilgiau žindant mažesnė tikimybė susirgti krūties vėžiu, II tipo cukriniu diabetu, artritu, kiaušidžių, gimdos ar kasos vėžiu.

Žinoma, gimus kūdikėliui mamos susiduria su didesniais ar mažesniais žindymo sunkumais, todėl tikrai reikėtų nepabijoti ir nedelsti ieškoti pagalbos, kad žindymo pradžia būtų kuo sklandesnė ir su kuo mažiau sunkumų! 

Daugiau apie žindymo pradžią galite sužinoti mano paruoštame seminare Pasiruošimas žindymui - viskas, ką reikia žinoti (0-4 mėn.).

Eglė @egle_gurcine_zindymas

 

Taip pat skaitykite: 

Ką daryti, jei naujagimis po gimimo neima krūties?

Maitinimas nutrauktu pienu

Populiariausi žindymo mitai: kokie jie ir kodėl nereikėtų jais tikėti

Ar reikia mokytis žindyti?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias