Kada atsisakyti naktinio maitinimo buteliuku? | Žindymas

Kada atsisakyti naktinio maitinimo buteliuku Žindymas naktinis maitinimas buteliuku matinimas nutrauktu pienu maitinimas adaptuotu pieno mišiniu mišinukas buteliukas

Ar jau laikas atsisakyti naktinio maitinimo buteliuku? Kaip žinoti, kad atėjo metas pokyčiams?

Tam, kad atsisakytumėte naktinio maitinimo buteliuku, visai nebūtina atsisakyti jo dienos metu ir netgi kai kuriais atvejais nerekomenduojama jo atsisakyti.

1. Stabilus svorio augimas ir pakankamas kieto maisto kiekis dieną

Taigi, pirmiausia, jeigu mes galvojame apie buteliuko atsisakymą naktimis ir visiškai nesvarbu, kas tame buteliuke, ar tai mišinukas, ar tai nutrauktas pienas, tačiau mes jau galvojame: „Tikriausiai mano vaikeliui valgyti nakties metu nebereikia ”, pirmas klausimas, kurį sau turėtumėm užduoti, ar vaikui stabiliai auga svoris ir ar vaikas kokybiškai valgo kietą maistą dienos metu ir ar to maisto iš tikrųjų pakanka.

Neretai to dalyko negalime apibrėžti pagal amžių. Kartais visiškai to paties amžiaus kūdikiai, tarkime, 10-11 mėnesių, vailgo tikrai skirtingai. Vienas jau labai kokybiškai valgo kietą maistą, na, o kitam kūdikiu gali dar vis būti tik ragavimo periodas.

Todėl labai svarbu žiūrėti ne į kūdikio amžių, bet į tai, kaip kūdikis iš tikrųjų valgo, kaip auga kūdikio svoris, ar su tuo nėra kažkokių problemų. Jeigu abejojate, verta pasitarti su vaikelį prižiūrinčiu gydytoju.

2. Pakankamas mišinio ar nutrauko pieno kiekis dienos metu

Kitas dalykas, kurį turėtumėm apsvarstyti: ar kūdikis gauna pakankamai mišinio arba nutraukto pieno dienos metu, jeigu jam yra mažiau negu 12 mėnesių?

Iki kol mažyliui sueis 12 mėnesių ir kad kūdikio maityba būtų visavertė, yra rekomenduojama, kad kūdikis šalia kieto maisto, kurį jis ragauja, gautų ir mišinio arba motinos pieno.

Todėl, jeigu jūsų mažyliui mažiau negu 12 mėnesių ir dienos metu jis valgo tik kietą maistą, o mišinį arba motinos pieną geria iš buteliuko tik nakties metu, verta dar palaukti ir neatsisakyti naktinio maitinimo buteliuku. Palaukime arčiau 12 mėnesių ir jau tada pagalvokime apie naktinio maitinimo atsisakymą.

O jeigu yra atvirkščiai, jeigu dienos metu vaikelis geria mišinį arba motinos pieną iš buteliuko, svoris auga stabiliai, maisto valgo pakankamai, jau galime galvoti apie atsisakymą naktinių maitinimų.

3. Išdygo nemažai dantukų

Naktinių maitinimų, ypač mišinuku, taip pat svarbu yra atsisakyti, kuomet jau vaikelis turi nemažai dantukų.

Kadangi mišiniuose yra pakankamai daug įvyriausių maistinių medžiagų, cukrų, dėl dantų sveikatos ir hygienos yra rekomenduojama, kad išgėrus mišinuką, mes turėtumėm galimybę išvalyti dantukus.

4. Naktinis maitinimas buteliukus trukdo miegui

Naktinio maitinimo buteliuku vertas atsisakyti ir tada, jeigu buteliuko poreikis trukdo miegoti. Tikrai neretai susiduriame, kad būtent naktinis atsikėlimas yra labiau siekiant ne pavalgyti, bet noras gauti buteliuką, dar žinomas kaip išmoktas alkis. Pagal visą 24 valandų mitybos piramidę mažyliui nereikia naktinių maitinimų, bet yra atsiradęs įprotis keltis ir valgyti. Tai trukdo miegui, mūsų poilsiui, todėl suprastėjęs miegas yra dar viena priežastis pagalvoti apie tai, jog buteliuko jau tikrai gali būti verta atsisakyti.

O kad turėtumėte visas reikiamas žinias apie naktinio maitinimo buteliuku atsisakymą, peržiūrėkite video seminarą Naktinio maitinimo buteliuku atsisakymas (1-2 m.).

 

- sertifikuota kūdikių ir vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė @miegopelytes@pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Akušerė pataria, kaip pagal sudėti pasirinkti adaptuoto pieno mišinį (AM)

Maitinimas nutrauktu pienu

Ką daryti, jei po gimimo naujagimis nežinda?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias