Akušerė pataria, kaip pagal sudėti pasirinkti adaptuoto pieno mišinį (AM) | Žindymas

Akušerė pataria, kaip pagal sudėti pasirinkti adaptuoto pieno mišinį (AM) Akušerė Ilona Grigutienė Mylu.lt straipsniainegaliu žindyti kūdikių maitinimimas mišinukas mišinuko pasirinkimas kaip pasirinkti mišinuką mišinuko sudėtis

Tikiu, kad nuo tos akimirkos, kai tenka pasirinkti adaptuotą pieno mišinį (AM), galvoje kyla sąmyšis. Juk parduotuvių lentynos nukrautos, pasirinkimas išties didelis. Tad kokį rinktis?

Geriausia ne spėlioti, o iškart pasitarti dėl konkretaus mišinio pasirinkimo su specialistu, t.y. Jūsų mažylį prižiūrinčiu gydytoju. Jei maitinsite mažylį AM pirmąkart/nuspręsite keisti mišinį/maitinate kombinuotai (MP+AM) - pasitarkite. Tam tikros specifinės mažylio būklės (ligos, alergijos, netoleravimas ir pan.) jau gali pasufleruoti apie konkretaus AM pasirinkimą.

Jei kyla abejonių dėl motinos pieno (MP) kiekio, aptarkite tai su gydytoju ir/ar laktacijos-žindymo specialistu.

Gamybos pramonė tobulėja, gamintojai stengiasi kurti panašios sudėties AM į mamos pieną. Žinant kokia unikali MP sudėtis, abejojama, kad jų pastangos kada nors pasieks tikslą. BET. Gyvenimas ir jo siunčiami iššūkiai nenuspėjami. Džiugu, kad šiais laikais, esant griežtai mišinių gamybos saugumo kontrolei, turint platų pasirinkimą, pritaikant žinias apie tinkamą AM ruošimą, vartojimą bei laikymo sąlygas galime pakankamai saugiai maitinti mažylius.

Skaičiai ant pakuotės

Mišinio, kuris skirtas nuo gimimo (Nr. 1), keisti nuo 6 mėnesių neberekomenduojama. Galite (ir rekomenduojama) naudoti tą patį ir vyresniam mažyliui.

1 – nuo gimimo iki 6 mėn.;

2 – nuo 6 mėn. iki 1 m.;

3* – nuo 1 m.;

4* – nuo 2 m. vaikams.

*3 ir 4 AM nerekomenduojamas, nebent Jūsų gydytojas nurodė kitaip.

 

PAGRINDINĖS AM RŪŠYS (galimi užrašai ant pakuotės):

KARVĖS PIENO (MILK BASED, WITH IRON):

Dažniausiai naudojami ir rekomenduojami, jei nėra įtarimų dėl alergijos/netoleravimo ir kt.

Baltymai apdorojami*, kad būtų geriau virškinami. Norint pasiekti MP lygį, pridedama daugiau laktozės. Sviesto riebalai pašalinami ir pakeičiami augaliniais ir kt. riebalais, kurie kūdikiui naudingesni ir lengviau virškinami. Pastebėjus dažnesnius anemijos atvejus, mišinių gamintojai AM sudėtį papildo geležimi.

* Pasitaiko atvejų, kai kūdikiai sunkiau virškina karvės pieno baltymus, todėl mišinių gamintojai rado būdą kaip baltymus suskaidyti į mažesnes dalis, t.y. HIDROLIZUOTI. Baltymai gali būti suskaidyti skirtingai: iš dalies arba visiškai.

Jei renkantis adaptuotą pieno mišinį ant pakuotės pamatėte užrašus:

  • SENSITIVE, SOOTHE, GENTLE, COMFORTdažniausiai šie AM iš dalies hidrolizuoti, skirti mažyliams, kurių virškinimo sistema jautresnė.
  • HA – hipoalerginiai, visiškai hidrolizuoti – baltymai išskaidyti iki aminorūgščių.

OŽKOS PIENO:

Gaminami laikantis panašių standartų kaip ir karvės pieno mišiniai. Jei nustatyta alergija karvės pieno baltymui, ožkos pieno mišinį reikėtų rinktis atsargiai dėl ožkos ir karvės pieno baltymo panašumo.

LACTOSE FREE (LR):

  • Diagnozuota galaktozemija.
  • Nustatytas pirminis (įgimtas) laktazės trūkumas.
  • Jei įtariamas laikinas laktozės netoleravimas (pvz.: po tam tikrų ligų, ypač viduriavimo) dažniausiai siūloma nekeisti įprasto mišinio į LR.
  • LR neturėtų būti pirmo pasirinkimo, jei nėra konkrečių indikacijų. Šiuose mišiniuose laktozė yra pakeičiama sunkiau virškinamais augaliniais angliavandeniais (pvz.: kukurūzų ar ryžių). Dėl didesnio glikeminio indekso mažylių kasa dirba sunkiau.

SOJOS:

  • Diagnozuota galaktozemija.
  • Šį mišinį rinktis reikėtų ypač apgalvotai!
  • Nerekomenduojami neišnešiotiems naujagimiams, didesnę alergijų tikimybę turintiems mažyliams.
  • Sudėtyje esantys fitoestrogenai gali lemti imuninės sistemos, skydliaukės, reprodukcinės sistemos funkcijos sutrikimus. Taip pat sojos mišiniuose didesnė aliuminio, mangano koncentracija nei MP ar karvės pieno AM.

KITI SPECIFINIAI MIŠINIAI:

AC (anti-constipation) – jei pastebimas dažnas vidurių užkietėjimas.

AR (anti-reflux) – gausiai atpylinėjantiems.

HA – hipoalerginiai.

Kiti specifiniai mišiniai pritaikyti konkrečiomis ligomis sergančiųjų grupei įskaitant ir neišnešiotukus.

O kad turėtumėte visas reikiamas žinias apie adaptuoto pieno mišinio vartojimą, kviečiu pasižiūrėti mano parengtą video seminarą Maitinimas adaptuotu pieno mišiniu (0-12 mėn.) || Ilona Grigutienė.

 

- Ilona Grigutiene 🤍 @ilona_grigutiene

 

Taip pat skaitykite: 

Ką daryti, jei po gimimo naujagimis nežinda?

Populiariausi žindymo mitai: kokie jie ir kodėl nereikėtų jais tikėti

Maitinimas nutrauktu pienu

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias