Ar reikia mokytis žindyti? | Žindymas

Labai dažnai dar nėštumo metu būsimos mamos įsivaizduoja, kad mokytis žindyti nereikia,  žindymas yra natūralus dalykas, viskas labai lengva ir paprasta, todėl tam visai nereikia kažkaip ruoštis ir plačiai domėtis.

Deja, bet pirmąkart tapus mama dažnai susiduriama su problemomis ir žinių stoka. Žinoma, sveiki, išnešioti kūdikiai, iš karto po gimdymo uždėti ant mamos krūtinės, sugeba patys susirasti krūtį, apžioti ją ir pradėti žįsti. Tačiau ir čia gali kilti sunkumų, jei gimdymas buvo ilgas, pavargę po jo ir mama, ir kūdikėlis, medikalizuotas ar baigėsi cezario pjūvio operacija. Bet nesvarbu, kokiu būdu pagimdėte, mamai vis tiek gali reikėti praktinės pagalbos įsipatoginant, parodant, kaip įduoti krūtį, koks turi būti apžiojimas.

Duokite laiko sau ir savo kūdikiui

Dažnai tam, kad žindymas įsivažiuotų, reikia laiko ir praktikavimosi tiek mamai, tiek kūdikėliui - juk tai abiejų nauja patirtis! Mokantis žindyti taip pat labai svarbus aplinkinių palaikymas - tiek medikų, dar būnant gimdymo namuose, tiek artimųjų, grįžus namuose. Turėkite ir savo artimą draugę, sesę, gydytoją, akušerę, slaugytoją, žindymo specialistę ar kt., su kuo galėtumėte pasitarti, iškilus klausimams ar sunkumams.

Ieškokite pagalvos ir kaupkite žinių bagažą

Ir nekaltinkite savęs, jei jums nesiseka, skauda, vaikelis neramus, tenka papildomai primaitinti ir pan. - ieškokite pagalbos! Jūs esate pati geriausia mama savo vaikui, stengiatės ir viską darote su besąlygine meile. ♡

Žindymas, pasiruošimas žindymui, žindym pradžia | Mylu.lt

Vis tik jei dabar dar tik laukiatės, nepraleiskite progos sudalyvauti žindymo kursuose, perskaityti keletos knygų, pabendrauti su jau žindančiomis mamomis ir prikaupti savo žinių bagažą, kad viskas eitų sklandžiai ir su didžiule motyvacija.

Taip pat daug klausimų ir iššūkių gali kilti ne tik žindymo pradžioje, bet ir išgyvenant augimo šuolius, krūties streiką, pradėjus primaitinimą, kilus krūties uždegimui ar jau bandant nujunkyti. Ir tai visiškai normalu - kūdikėliai auga, keičiasi, ir pastovumo vaikų auginime apskritai mažai.

Taip pat mes augome ir dabar savo vaikus auginame pakankamai izoliuotai, mažai matome gyvų pavyzdžių, ilgai žindančių mamų, nelabai turime ir suvokimo, esame atitolę nuo pirmykščių bendruomenių, o ir dažnai tėvai net kūdikio nebūna laikę ant rankų prieš gimstant savajam, tad mokytis žindyti tikrai pravartu.

Žinios, suvokimas, kaip viskas vyskta, įgalina mus mažiau stresuoti, labiau pasitikėti savimi, savo kūnu ir savo vidine intuicija, kaip elgtis kiekvienoje situacijoje.

Daugiau apie žindymo pradžią galite sužinoti mano paruoštame seminare Pasiruošimas žindymui - viskas, ką reikia žinoti (0-4 mėn.).

Eglė  @egle_gurcine_zindymas

 

Taip pat skaitykite: 

Maitinimas nutrauktu pienu

Populiariausi žindymo mitai: kokie jie ir kodėl nereikėtų jais tikėti

Kodėl verta žindyti?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias