Pirmosios kūdikio maudynės: pataria slaugytoja | Priežiūra

Pirmosios kūdikio maudynės Milita Los Mylu.lt

Pirmosios kūdikio maudynės - daug jaudulio tėveliams keliantis dalykas. Kaip joms tinkamai pasiruošti?

Grįžus namo iš ligoninės vakare Jūsų laukia pirmosios kūdikio maudynės, tad reikėtų pasiruošti šitam ritualui. Visgi jeigu išrašymo dieną buvo darytas skiepas, maudyti geriau kitą dieną.

Kūdikio maudynės leidžia palaikyti švarią ir gaivią mažylio odą, padeda vystytis raumenų tonusui ir gerina kraujotaką. Lepinti mažylį vonelėmis galima kad ir kiekvieną dieną, tačiau prausti su muilu rekomenduojama tik 1–2 kartus per savaitę. Per dažnas prausiklių naudojimas sausina odelę. Pirmosios kūdikio maudynės – visada ypatingos, net jei Jums atrodo, kad dar nesate tam pasiruošę.

Kai atvykstu konsultacijai į šeimą, padedu tėveliams, kad jų pirmos naujagimio maudynės būtų ramios ir malonios. Naujagimio maudynės - tai komandinis darbas, nes ypač po gimdymo mamai gali būti sunku maudyti vienai, tad ramiau ir drąsiau bus dviese.

Pasiruoškite visus naujagimio maudynių reikmenis iš anksto ir pasidėkite juos taip, kad būtų po ranka.

Pirmosioms kūdikio maudynėms reikalingi daiktai:

  • vonelė,
  • muilas,
  • švarūs drabužėliai,
  • sauskelnės,
  • vandens termometras,
  • vystyklas,
  • rankšluostis
  • ir ĄSOTIS. 

Kada geriausia maudyti kūdikį?

Kūdikį geriausia maudyti tarp maitinimų, bet mažylis neturėtų būti ką tik pavalgęs, arba kai iki maitinimo likusios 10 min., nes kūdikis bus alkanas ir be nuotaikos. Man atrodo, kad tobuliausias laikas yra praėjus 40 minučių po valgio. Kol Jūs maitinate, partneris gali paruošti vonelę, pripildamas tik pusę kiekio vandens, o jau prieš pat maudant reikėtų įpilti reikiamą kiekį vandens.

Kokios temperatūros turėtų būti kūdikio vonelės vanduo?

Maudynių vanduo turėtų būti +36,5-37°C šilumos, o patalpos, kurioje vaikas maudomas - apie +24°C šilumos. Naujagimiai ir kūdikiai maudomi švariame, nevirintame vandenyje. 

Kaip maudyti kūdikį?

  1. Rekomenduoju pirmus kartus maudyti su vystyklu. Mažylis jaučiasi saugiau, negali savęs išgąsdinti savo judesiais. Vystyklas dedamas iš viršaus, kad pridengtume rankytes ir kojytes. 
  2. Mažylį į vonelę įdėkite lėtai, jį kalbinkite ir šypsokitės, kad vaikučiui būtų drąsiau.
  3. Laikykite naujagimį prilaikydami jo galvą ir užpakaliuką, ir iš lėto, pirmiausia – kojytes, paskui užpakaliuką ir visą kūnelį leiskite į vandenį. 
  4. Kai kūdikis jau vandenyje, laisva ranka pilkite ant vystyklo vandenį ir po truputį prauskite vaikutį atidengdami vystyklą. Svarbu žinoti, jog vystyklas vandenyje greitai atšąla, tad nepamirškite ant jo kartkartėmis užpilti vandens, kad mažylis nesušaltų.
  5. Jeigu matote, kad vaikas nebijo, po kelių minučių vystyklą galima visai nuimti.
  6. Ąsotis reikalingas mažylio apiprausimui švariu vandeniu. Kai maudynės jau eina į pabaigą, prieš baigdami prausti, perliekite mažylio kūnelį švariu vandeniu, tada susukite į minkštą rankšluostį. 

Kempinių naudojimas maudant naujagimį

Mano patarimas: negadinkite tobulos kūdikio odelės, ji plona ir švelni. Maudynių metu nenaudokite jokių kempinių. Geriausia priemonė – minkštos mamos ir tėčio rankos.

Daugiau apie naujagimių priežiūrą išgirskite mano parengtame seminare Kūdikių fizinė priežiūra namuose - ką reikia žinoti? (0-2 mėn.) su svarbiausiomis naujiems tėvelimas žiniomis. Šį seminarą bei specialistų palaikymą rasite ir tėvystės prenumeratoje MYLU Tėvai.

- Slaugytoja Milita Los 🤍 @militospagalba

 

Taip pat skaitykite:

Pirmasis ėjimas į lauką 

Kaip gydyti kūdikių odos iššutimus?

Kengūravimas – pagalba ramesniam mažylių miegui

Pirmasis mėnuo: sveikinu susilaukus mažylio!

Ar reikia mokytis žindyti?

Kalbos raida nuo gimimo iki 1-erių metų

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias