Pirmasis naujagimio išėjimas į lauką | Priežiūra

Pirmasis ėjimas į lauką, kaip pasiruošti pasivaikčiojimui su kūdikiu, pataria slaugytoja Milita LOs

Šiandien jums pateiksiu kelis patarimus, kurie padės pasiruošti pirmam naujagimio išėjimui į lauką vasaros metu.

Naujai iškepties tėveliams ir mamytėms iš pradžių kyla klausimas, kada su naujagimiu galima išeiti į lauką?

📍Su naujagimiu išeiti į lauką galima jau kitą dieną po gimdymo, taigi pirmasis Jūsų išėjimas į lauką bus išvykstant iš gydymo įstaigos į namus. Bet grįžus namo pirmiausia Jums reikia laiko atsigauti po gimdymo, pailsėti ir atsipalaiduoti, tad ilgesnius pasivaikščiojimus su nauajgimiu atidėkite vėlesniam laikui.

📍Kai pajusite, kad jau esate pasiruošę išeiti į lauką, galite pradėti nuo balkono arba terasos, laikydami naujagimį glėbyje arba nešioklėje.

Nutarus išeiti su vežimėliu arba nešiokle ilgesniam pasivaikščiojimui:

1. PASIRINKITE TINKAMĄ LAIKĄ

Su naujagimiu išeikite į lauką anksti ryte arba vėlyvą popietę, kai oras švelnus ir saulė ne tokia intensyvi. Taip pat pasirūpinkite, kad mažylis būtų sotus, nes tada turėsite daugiau laiko pasivaikščiojimams.

2. PASIRINKITE TINKAMUS DRABUŽIUS

🔻Naujagimio drabužiai turi būti lengvi, laisvi ir pagaminti iš kvėpuojančių medžiagų. Aprenkite vaikutį pagal oro sąlygas (svarbu prisiminti, kad nešioklė atstoja vieną drabužių sluoksnį, todėl, naudojant nešioklę, renkite mažylį vienu sluoksniu ploniau, negu vežant vežimėlyje). 

🔻Ir visiškai normalu, jeigu iš pradžių bus sunku suprasti, kaip vaikelį aprengti. Visada su savimi galima pasiimti lengvą pleduką ir, jeigu mažylio nugarytė bus vėsoka, vaikutį galima užkloti, o jei nugarytė šlapia/karšta - reiškia kiek persistengėte jį aprengdami.

🔻Būkite atsargūs su saulės spinduliais: jei saulė šviečia ryškiai, būtinai apsaugokite naujagimio odą nuo tiesioginių jos spindulių, vežant vežimėlyje galima uždengti kojytes lengvu merliuko/vykstyklo sluoksniu. 

Labai svarbu pledais/vystyklais neuždengti viso vežimo, kadangi tai gali būti labai pavojinga, nes vežimėlyje oras turi cirkuliuoti, mažylis negali būti uždarytas kaip šiltnamyje.

3. BŪKITE PASIRUOŠĘ NETIKĖTUMAMS

Nors galite pasiruošti kuo geriau, bet kartais nepalankios oro sąlygos arba kitos aplinkybės gali sukelti netikėtumų. Pirmasis naujagimio išėjimas į lauką - nevisiškai nuspėjamas, tad pasiruoškite.

4. PASIVAIKŠČIOJIMUI TINKAMOS VIETOS

Vasarą tai - parkai su medžiais, kurie teikia natūralų pavėsį, kad saugotumėte mažylį nuo perkaitimo.

5. IR DAR VIENAS PRIMINIMAS

Vasaros metu dėl karščio mažylis dažniau gali prašyti krūties - tai normalu. Maitinkite vaikutį pagal poreikį, kad padėtumėte užtikrinti pakankamą skysčių kiekį.

Ramaus pirmo pasivaikščiojimo! O jei norisi daugiau žinių apie naujagimio priežiūrą, kviečiu peržiūrėti mano parengtą video seminarą „Kūdikių fizinė priežiūra namuose - ką reikia žinoti? (0-2 mėn.)“.



- Slaugytoja Milita Los 🤍 @militospagalba

 

Taip pat skaitykite:

Kaip gydyti kūdikių odos iššutimus?

Kengūravimas – pagalba ramesniam mažylių miegui

Pirmasis mėnuo: sveikinu susilaukus mažylio!

Ar reikia mokytis žindyti?

Kalbos raida nuo gimimo iki 1-erių metų

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias