Kalbos raida nuo gimimo iki 1-erių metų | Kalbos raida

Kaip vyksta kūdikio kalbos raida nuo gimimo iki pirmojo gimtadienio? Pirmiausia, turite žinoti, kad patys mažiausi mūsų žemės gyventojai viską mokosi pažinti savo juslėmis.

Absoliučiai viskas jiems yra NAUJA ir NEPAŽINTA. Būtent pirmaisiais gyvenimo metais labai svarbu leisti vaikui pažinti pasaulį SAVO PATIRTIMI: liesti, ragauti, užminti, nukristi... ir leisti tai pakartoti. Kaip galite padėti pažinti pasaulį? Toliau papasakosiu, kaip vyksta vaiko kalbos raida, ir pasidalinsiu keletu patarimų, kaip galime ją paskatinti.

ĮVARDINKITE. Pavadinkite tai, kas įvyko, įvardinkite daiktą, pasakykite KONKREČIAI tokį žodį, kuri vaikas galės išmokti. Priklausomai nuo vaiko amžiaus, naudokite ir atitinkamą žodžių skaičių (iki 1-erių – garsažodis, vienas žodis, iki 2-ejų – vienas ar du žodžiai).

Kažkas nukrito – BUM, OI, O NE, NUKRITO, OI NUKRITO ir pan.

Valgom – NIAM NIAM, MMM, SKANU, KAIP SKANU, KOŠĖ, VALGAU ir pan.

Žaidžiam – OPA, METU, AUKŠTAI, GAUDAU, VA, ŽIŪRĖK, LĖLĖ, MEŠKA.

Prausiamės – TEŠKU TAŠKU, PLAUNU, NERIAM, SEMIAM, KARŠTA, ŠALTA, TRINU ir pan.

Labai paprasta veikla, labai kasdieniškos situacijos, labai paprasti žodžiai, labai lengva pakartoti, LABAI LENGVA IŠMOKTI IKI 100 ŽODŽIŲ.

DAINUOKITE. Dainavimas, muzika, ritmas – visa tai turi kur kas daugiau, nei galite įsivaizduoti: ugdo girdimąjį suvokimą, atmintį, žodyno plėtimą, jei dainelėje naudojate veiksmus – puikiai mokotės ir mėgdžiojimo. Dainuojant vaikams daug lengviau pakartoti, bent melodiją ar patikusį skiemenį.

Kadangi patys mažiausi, kūdikėliai, dar tik kaupia visas žinias apie juos supantį pasaulį, apsiribokite vaikelio kūnu: dainuodami masažuokite pėdutes, pirštukus, kutenkite pilvuką dainuodami įvairius skiemenis: „puku puku pukuku, aš tave labai myliu“, „kuku, kuku, kur Nojus, kuku“, „tipu tipu tipu tap, tipu tipu tap tap tap“ (ir kopiate kūneliu savo pirštukais). Visada galite sugalvoti savo variantų, juk tik Jūs geriausiai žinote, kas Jūsų vaikučiui labiausiai patinka.

KLAUSYKITE. Jei tik atkreiptumėte dėmesį, kokia gausybė garsų mus supa... Per televiziją klausote laidos, čia pat verda puodas, vonioje tėtis prausiasi ir bėga vanduo, štai dar kažkas pabeldė į duris. Kiekvienas garsas turi savo vietelę mažo žmogučio galvoje. Tuos garsus, reikia išmokti atpažinti, pakartoti, atpažinti įvairioje aplinkoje. Kaip?

Atkreipkite vaiko dėmesį – kas čia? Girdi? (jeigu pavyksta, pakartokite tą GARSĄ, pvz. PABELSKITE RANKA).

Pakartokite garsą, naudokite GARSAŽODĮ – Tuk tuk tuk/ Bul bul bul/ Ššššš/ YYyUUUYYYUUU...

Įvardinkite – Kala/ Verda/ Bėga. Vanduo/ Sirena (Policija, gaisrinė).

Pakartokite viską dar kartą :).

Tikrai nėra būtina viską daryti būtent taip, kaip parašyta, žodis žodin, naudokite savo variantus pagal aprašytas gaires. Tegul mažųjų pasaulis būna pilnas naujų ATPAŽINTŲ dalykų, tuomet ir kalbos raida eisis lyg per sviestą.

Mane sutikti galite ir mano parengtuose seminaruose Kūdikio kalbos raida (6-12 mėn.) bei Vaiko kalbos raida (12-24 mėn.). 

Su visa meile Jums, 

Viktorija B.

 

Taip pat skaitykite:

Mikčiojimas ankstyvame amžiuje. ką daryti?

Raudonos vėliavėlės, arba kada jau būtina kreiptis į logopedą

Mokome vaikus kalbėti: FAKTAI ir MITAI

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias