Mikčiojimas ankstyvame amžiuje: ką daryti? | Kalbos raida

Ką daryti, jei vaikui prasidėjo mikčiojimas ankastyvame amžiuje, t. y., dar iki ketvirtojo gimtadienio?

Specialistų dažnai naudojami relaksacijos, kvėpavimo pratimai, be abejo, yra naudingi. Tačiau, remiantis užsienio specialistų patirtimi, aktyviam darbui naudoti tinkami mikčiojantiems vaikams nuo 4- erių metų.

  1. Pirmiausias ir vienas pagrindinių dalykų – neatkreipti į tai vaiko dėmesio. Ramiai ir kantriai išklausyti, atsakyti. Jokiu būdu netaisykite, neprašykite pakartoti „gražiai“. Taip pat, jokiu būdu neaptarinėkite problemos su kitais žmonėmis (net ir šeimos nariais ar draugais) vaikui girdint.
  2. Kreipkitės pagalbos į specialistų KOMANDĄ: neurologas, psichologas, logopedas. Mikčiojimą iššaukia nervinės sistemos nestabilumas, išsiderinimas, specialistai drauge bus pajėgūs padėti efektyviau. Neurologas gali skirti medikamentinį gydymą ar papildus, tai padės ir tėvams, ir vaikui labiau pasitikėti savimi. Kiti specialistai galės padėti vaikui įveikti problemą terapijų metu. Tėvai, stebėdami specialistų darbą, taip pat bus pajėgūs ir labiau pasiruošę padėti vaikui namuose.
  3. Dar vienas, labai svarbus dalykas, kai vaikus prasidėjęs mikčiojimas ankstyvame amžiuje, yra kalbėjimo tempo lėtinimas VISAI ŠEIMAI. Vaikui perimti įprotį iš aplinkos prireikia 3-4 savaičių, o kalbant lėčiau vaikams daug lengviau sklandžiai išsakyti mintį,

JEIGU VISA ŠEIMA KALBĖS ITIN LĖTAI – VAIKUI PRISIDERINTI IR KALBĖTI SKLANDŽIAI GALI BŪTI VISAI PAPRASTA.

  1. Pradiniu mikčiojimo laikotarpiu vaikui reikėtų laikytis TYLOS RĖŽIMO. Ar tai reiškia, kad visai nekalbėsime? Kalbėsime. Tačiau tik tai, kas išties svarbu, po vieną ar du žodžius. Tėvai kalba lėtai, vaikams užduoda uždaro tipo klausimus: Nori valgyti? Eisime žaisti? Tu jau pavargai? Ir pan. Tylos ir lėto kalbėjimo rėžimas turėtų tęstis bent jau 3-4 savaites. Specialistų praktika rodo, kad geriausia šiuo laikotarpiu būti saugioje ir ramioje vietoje – namuose su mama.Tuo metu reikėtų neiti į darželį, mokyklą, būrelius, vengti svečių, kelionių į kino teatrus, spektaklius ir kt. Nuo pat dienos pradžios, kai vaikas tik nubunda, mama kalba l a b a i   l ė t u   t e m p u, viską komentuoja (labai lėtai): labas rytas, matau jau atsikėlei. Dabar mes eisime nusiprausti, apsirengti ir eisime valgyti pusryčių. Žiūrėk, jau paruošiau tau švarius marškinėlius, kojines ir patogias kelnes.... (ir t.t.).

Be abejo, sunku įsivaizduoti, kad tėvai galėtų sau leisti tiesiog mėnesį ar du neiti į darbą... Tačiau pagalvokite iš kitos pusės: pagalbos Jūsų vaikui reikia dabar, tad delsti nereikėtų.

Veikdami iš karto, mikčiojimą galime suvaldyti per mėnesį ar du.

Delsdami ir atidėliodami - užtruksite metų metus (sėkmės atveju).

  1. Kai vargina vaiko mikčiojimas, rekomenduojama žaisti „Tylos žaidimus“: leidžiamės į jūros dugną, po vandeniu negalime kalbėti, tačiau galime piešti/lipdyti/ gaminti iš kruopų daiktus, kuriuos ten matome. Kitas variantas – padarome jūros dugną permatomoje plastikinėje dėžėje, smėlis, akmenukai... Žaidimo metu galima vaidinti, po truputį leidžiant vaikui kalbėti, vaidinti pasakų personažus (meška, zuikis – keičiant balso toną, tembrą). Taip pat tinka deklamuoti eilėraščius, dainuoti dainas.
  1. Visiškai apribokite televizoriaus žiūrėjimą, planšečių naudojimą ir kt. Tai ypač įaudrina nervų sistemą, kas trukdo pasiekti norimų rezultatų. Vietoje to, kad padėtumėte vaikui, jam tik dar labiau pakenksite.

Išvertė ir parengė logopedė - logoterapeutė Viktorija Bartkevičienė. 

Pagal užsienio spaudą ir  www.logopedplus.ru

Viktoriją sutikti galite ir jos parengtuose seminaruose Kūdikio kalbos raida (6-12 mėn.) bei Vaiko kalbos raida (12-24 mėn.). 

 

Taip pat skaitykite:

Kaip vaikai mokosi kalbos?

9 kalbos ugdymo žaidimai

Vaiko kalba pirštukuose?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias