Kengūravimas (oda prie odos) – pagalba ramesniam mažylių miegui | Miego pelytės

Pirmąkart apie kengūravimą (dar žinomą kaip oda prie odos kontaktą) išgirdau, kai gimė mano ankstukės dukrytės.

Anksčiau gimusiems naujagimiams ši praktika taikoma labai plačiai, visgi be galo naudinga ji ir laiku gimusiems naujagimiams.

Šis mielas pavadinimas – kengūravimas – naudojamas tam, ką įprastai vadiname oda prie odos kontaktu. Jis dažniau naudojamas tada, kai tokiam kontaktui skiriame ilgesnį laiko tarpą. Neretai akcentuojamas žindymo specialistų, šis kontakto su mažyliu būdas gali pagelbėti ir ramesniam miegeliui, mat efektyviai ramina jautrią mažųjų nervinę sistemą bei pripildo juos saugumo ir meilės pojūčiu.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad nuogam mažyliui liečiantis prie mamos, tėčio, suaugusių brolių/seserų, globėjų ar senelių kūno, skatinami nuostabūs procesai.

Oksitocinas

Šis oda prie odos kontaktas skatina oksitocino, dar žinomo kaip meilės hormonas, išsiskyrimą. Jo daugėjant organizme mažyliai jaučiasi saugesniais, greičiau rimsta, mažiau verkia, o tuo pačiu atkeliauja ir mieguistumas.

Kengūravimas turi nuskausminamąjį efektą

Bendras didėjantis saugumas, girdimas suaugusiojo širdies ritmas, kuris yra lėtesnis nei kūdikio, kūno teikiama šiluma bei ramybė gali netgi sumažinti kūdikio jaučiamą skausmą (Gray et al. 2000). Tai tiesiogiai siejama su didėjančiu oksitocino kiekiu bei mažėjančiu kortizolio (streso hormono) kiekiu organizme. Itin aktualu, jei neramina pilvelio skausmai, tuomet galime tapti didele šildančia ir skausmą mažinančia pagalve mažylio pilveliui.

Oda prie odos kontaktas - neišnešiotiems ir mažo svorio naujagimiams

Itin svarbus neišnešiotiems ar mažo svorio kūdikiams, kuriems toks kengūravimo kontaktas ne tik padeda nurimti, bet ir reguliuoti kūno temperatūrą. Tiriant neišnešiotų naujagimių termoreguliaciją, pastebėta, jog esant oda prie odos kontakte, kūno temperatūra stabilizuojasi geriau, nei inkubatoriuose esantiems kūdikiams.

Neįtikėtiną išvadą pateikė tyrimas apie mažo svorio (mažiau nei 2 kg) kūdikių mirtingumą. Nuolatinė kengūravimo praktika sumažino tokių kūdikių mirties tikimybę 36% (Boundy et al., 2016).

Oda prie odos kontakto įtaka žindymui ir svorio augimui

Mamai kengūruojant mažylį, gerėja pieno gamyba bei skatinamas mažylio noras žįsti. Rekiantis tyrimais, kengūravimas daro įtaką spartesniam kūdikių svorio augimui (Boundy et al. 2016).

Oda prie odos kontaktas - saugumo ir ryšio akseleratorius

Kengūravimas didina saugumo, prisirišimo ir ryšio pojūtį ne tik mažyliui, bet ir kontakte esantiems suaugusiems. Daugelyje tyrimų pastebėta, kad dažnas ir ilgas kengūravimas kuria daugiau pasitikėjimo ir stipresnį tarpusavio ryšį. Tokią praktiką taikančios mamos, tėčiai, globėjai geriau supranta ir atliepia mažylio poreikius ir ženklus (Johnson, 2013).

Žinodami šiuos kengūravimo privalumus, dalis kurių skamba beveik fantastiškai, vis dažniau rinkimes ne tiesiog laikyti mažylį rankose, o priglauskime jį prie savo nuogo kūno į oda prie odos kontaktą. Taip ne tik kursime artimesnį ryšį, teigiamą poveikį mažylio sveikatai, bet ir padėsime nusiraminti prieš miegą ir ramiau miegoti. 

Norite sužinoti apie daugiau švelnių būdų, padedančių kūdikiams miegoti? Jums gali padėti video seminaras Pirmųjų mėnesių kūdikio miegas (0-4 mėn.).

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

 

Taip pat skaitykite: 

Netikra nakties pradžia: kai mažylis bunda po 30 min užmigęs nakčiai

Kūdikių miego regresai – ar žinojote, jog pirmaisiais metais jų yra daugiau nei vienas?

5 žingsniai į ramų kūdikių miegą

Viskas apie vystymą

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias