Kodėl mano vaikas griežia dantimis? Bruksizmo priežastys | Priežiūra

Kodėl mano vaikas griežia dantimis Priežiūra bruksizmas griežimas dantimis apie vaikų dantis bruksizmo priežastys Mylu.lt vaikų priežiūra dantų priežiūra

Kodėl mano vaikas griežia dantimis? Dažnai susirūpinę tėvai kelia šį klausimą ir priežasčių ieško visur. Iš tiesų jų gali būti keletas, dažnai jos kompleksinės ir iki galo nežinomos.

Vaikai griežti dantimis gali ir miegodami, ir būdraudami. Keletas pagrindinių vaikų bruksizmo (dantų griežimo) priežasčių:

  1. Kūdikiai, kuriems dar tik dygsta dantukai, dažnai tokiu būdu juos tyrinėja. Nerimauti nereikėtų, nes susipažinę su naujais burnos gyventojais vaikai ima tyrinėti ką nors naujo. Jei labai erzina garsas, patariu naudoti dėmesio nukreipimą.
  2. Literatūroje dažniausiai minima bruksizmo priežastis yra psichologinė - stresas ir nerimas. Naktį grieždami dantimis vaikai (ir suaugusieji) iškrauna per dieną susikaupusias neigiamas emocijas. Taip pat literatūroje minima, kad į bruksizmą (griežimą dantimis) gali būti linkę vaikai su ADHD, neurotiškos asmenybės ir vaikai iš aukštesnio socioekonominio statuso šeimų (siejama su didesniais lūkesčiais, daugiau pareigų).
  3. Bruksizmui miego metu gali turėti įtakos garso, šviesos trikdžiai, per trumpas miego laikas, t.y. prasta miego higiena.
  4. Miego apnėja ir hipopnėja literatūroje siejamos su dantų griežimu.
  5. Manoma, kad sergant gastroezofaginiu refliuksu, bruksizmas gali būti kaip apsauginė reakcija, kurios metu išsiskiria seilės ir sudrėkina gerklę.
  6. Kai kurie mokslininkai vaikų bruksizmą sieja su jų žalingais įpročiais ir parafunkcijomis: užsitęsusiu čiulptuko naudojimu, lūpų ar nagų kramtymu.
  7. Tam tikrų antidepresantų, kai kurių narkotinių medžiagų, nikotino, alkoholio vartojimas taip pat gali sąlygoti griežimą dantimis.

Griežimo dantimis pasekmės

Nekontroliuojamas vaikų bruksizmas (griežimas dantimis) gali sukelti problemų paauglystėje ar jau suaugus, pvz. galvos, kaklo skausmas, patologinis dantų ir žandikaulio sąnario nusidėvėjimas, ribotas išsižiojimas, sąnario traškesys ir t.t.

Kaip gydyti dantų griežimą?

Gydymas paprastas - pašalinti priežastį. Raumenų įtampa gali būti gydoma kineziterapija, masažais, raumenis atpalaiduojančiais vaistais. Taip pat verta pasikonsultuoti su vaikų psichologe, jei priežastis yra stresas ir nerimas, ir su LOR, jei miegančio vaiko kvėpavimas apsunkintas.

Dar reikėtų atkreipti dėmesį į miego higieną ir žalingus įpročius.

Esant nuolatiniam sąkandžiui dantys nuo dėvėjimosi apsaugomi specialiomis kapomis.

Yra ir gerų žinių:

  1. Dažnai apie 9-10 gyvenimo metus vaikai nustoja griežti dantimis.
  2. Dantų griežimas nepriklauso nuo kirmėlių buvimo žarnyne.

Pastebėjus užsitęsusį vaiko dantų griežimą, rekomenduoju kreiptis į šeimos gydytoją ar odontologę, kad padėtų išsiaiškinti priežastis ir nukreiptų, jei reikia, pas kitus specialistus.

Daugiau apie vaikų dantų priežiūrą pirmaisiais metais sužinoti galite mano seminare Vaikų dantų priežiūra (6-12 mėn.).

- Gyd. odontologė Daiva Pociutė @apievaikudantis

 

Taip pat skaitykite:

Kodėl svarbu prižiūrėti pieninius dantis?

Pirmųjų dantukų priežiūra: odontologė apie tai, ką svarbu žinoti tėvams

Kaip išrinkti vaikui dantų šepetėlį?

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Pradedame primaitinimą: trintas maistas ar gabalėliai?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias