Kaip išrinkti vaikui dantų šepetėlį? | Priežiūra

Kaip išrinkti vaikui dantų šepetėlį? Mylu.lt

Atrodo, kad išsirinkti vaikui dantų šepetėlį kuo toliau, tuo sunkiau. Pasiūla milžiniška, reklama daug žadanti, o dar tie socialinių tinklų trendai! Pasidalinsiu keliais patarimais, kurie gali padėti nepasiklysti šioje gausoje:

Pagrindinis kriterijus, rankantis vaikui dantų šepetėlį - minkšta ir maža galvutė

Pagrindinis vaikiško, beje, ir suaugusiojo dantų šepetėlio pasirinkimo kriterijus - minkštas ir maža galvute. Kiek teko išmėginti, visų sertifikuotų vaikiškų šepetėlių šereliai būna daugiau ar mažiau minkšti. Tačiau galvučių dydžių ir formų - net akys raibsta. Svarbu nebijoti išmėginti įvairius šepetėlius ir pasirinkti tokį, su kuriuo Jums patogiausia kokybiškai išvalyti vaikui dantis.

Mano patarimas: jei gamintojas turi vaikiškų šepetėlių seriją, pvz., 0-2, 2-5 ir 5-9 metų, esant ribiniam vaiko amžiui, rinkitės mažesnį dydį, t.y. dvimečiui dažniausiai rekomenduoju šepetėlį, skirtą 0-2 metų vaikui, o penkiamečiui 2-5 metų.

Kaip išrinkti vaikui dantų šepetėlį?

Nepamainomas vieno danties šepetėlis vaikui

Atskirai noriu paminėti vieno danties šepetėlį vaikui, kuris yra nepamainomas valant krūminius dantis. Džiaugiuosi, kai pavyksta šį šepetėlį prisijaukinti visiems dantukams - iškart matau puikius pacientų rezultatus.

O kaip dėl vaikiškų elektrinių šepetėlių?

Vis populiarėja elektriniai šepetėliai, kurie atlieka pusę darbo už Jus. Tačiau ir šiais reikia mokėti taisyklingai naudotis. Visada pasiūlau pasižiūrėti gamintojo rekomendacijas ir jų laikytis. Dažniausiai užduodamas klausimas yra: Nuo kokio amžiaus vaikams galima naudoti elektrinį šepetėlį?". Populiariausių šepetėlių gamintojai rekomenduoja nuo 3 metų, tačiau yra šepetėlių, kurie išbandyti ir su jaunesniais vaikais.

Aš elektrinį šepetėlį dažniausiai rekomenduoju nuo 8-9 metų, kai vaikai jau nenoriai prisileidžia tėvų pagalbą ir trokšta būti savarankiški. Jaunesniems vaikams, kuriems tėvai privalo išvalyti dantis, elektrinis šepetėlis gali būti puiki motyvacija, dėmesio nukreipimas ar pratinimasis prie vibracijos odontologo kėdėje.

„U” formos šepetėliai vaikams- labiau motyvuojantys žaislai

Kasdien sulaukiu klausimų ir apie socialiniuose tinkluose reklamuojamus U” formos šepetėlius vaikams. Vadinu juo žaisliniais, kurie tikrai neatstos aukščiau minėtų dantų šepetėlių, dantų kokybiškai neišvalys, bet gali padėti vaikui prisijaukinti dantų valymą, pamotyvuoti. Socialiniuose tinkluose plinta klaidinanti reklama, kaip karieso pažeistus dantis pavalo šiuo stebuklingu" šepetėliu ir jie tampa sveiki. Supraskite, kad tai melas, joks šepetėlis nepagydys dantų.

Mano patarimas: mažyliams turėkite kelis dantų šepetėlius: pirmą sau, su kuriuo kokybiškai galite išvalyti dantis, o antrą vaikui, kuris nori pats valytis (dažniausiai tuo pačiu metu).

Šepetėlį ar jo galvutę reikėtų keisti, kai:

  • praeina 3 mėnesiai nuo naudojimo pradžios,
  • šereliai išsikraipo greičiau nei po 3 mėnesių,
  • vaikas perserga infekcine liga.

Geriausiai burnos priežiūros priemones rekomenduos Jūsų vaikų odontologė.


Daugiau apie vaikų dantų priežiūrą pasakoju savo seminare Vaikų dantų priežiūra

- Gyd. odontologė Daiva Pociutė @apievaikudantis

 

Taip pat skaitykite:

Pirmųjų dantukų priežiūra: odontologė apie tai, ką svarbu žinoti tėvams

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Pradedame primaitinimą: trintas maistas ar gabalėliai?

Sukilusios vaiko emocijos – ženklas, jog trūkinėja jūsų tarpusavio ryšys

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias