Kaip pradėti primaitinimą: trintas maistas ar gabalėliai? | Mityba

Pradedame primaitinimą: trintas maistas ar gabalėliai? | Mityba Mylu.lt

Kaip pradėti primaitimą, kokie pirmieji žingsniai turėtų būti bei kokį primaitinimo būdą pasirinkti?

Kūdikiui perkopus 3 mėnesių ribą, mamos vis dažniau domisi artėjančia primaitinimo pradžia. Apie skirtingus primaitinimo būdus pasakoja Mylu.lt mitybos specialistė ir dietistė, tėvystės prenumeratos MYLU Tėvai lektorė Živilė Dumbraitė-Varkalienė.

Tikrai visi atsimename ar žinome, kad mus vaikystėje dažnu atveju primaitino tyrelėmis ar tirščiau trintu maistu. Tačiau šiandien sparčiai populiarėja kūdikio vadovaujamas primaitinimas (ang. BLW-baby led weaning).

Pagrindiniai skirtumai trinto maisto ir gabalėlių skirtumai

Pagrindinis skirtumas tarp šio būdo (BLW) ir trinto maisto yra tas, jog kūdikis maitinamas iš karto tam tikru būdu paruoštais maisto gabaliukais ir nelieka trinto maisto etapo. Kūdikis dažniausiai valgo tą patį, ką ir kiti šeimos nariai, tik pradžioje be druskos. Moksliniai šaltiniai teigia, kad kūdikio vadovaujamas primaitinimas skatina vaiko savarankiškumą. Vaikui duodama pačiam rinktis, kurį iš pasiūlytų maisto produktų jis nori valgyti, priešingai nei tyrelės, kur maistas yra sutrinamas ir siūlomas kūdikiui, tad jam nelieka pasirinkimo laisvės.

Kūdikio vadovaujamas primaitinimas (BLW

Teigiama, kad kūdikio vadovaujamas primaitinimas formuoja geresnį kūdikio santykį su maistu. Tai nereiškia, kad jis iškart bus prastas pasirinkus maitinimą tyrelėmis, tačiau mokslininkai pastebi, kad tarp kūdikių, kurie buvo primaitinami vadovaujant kūdikiui, rečiau pasitaiko išrankių maistui vaikų. Tai reiškia, kad tokie vaikai valgo viską arba beveik viską. Be to, kūdikiui leidžiama rinktis, kiek ir kokio maisto suvalgyti, geriau jaučiamas alkio bei sotumo jausmas.

Leidžiant kūdikiui valgyti pačiam (BLW), lavinama smulkioji motorika, pirščiukai susipažįsta su maisto išvaizda, tekstūra, temperatūra, mokosi sugriebti skirtingus maisto produktus, įsidėti juos į burną. Tuo tarpu maitinant tyrelėmis belieka tik išsižioti. Mokslininkai taip pat pastebi didesnį teigiamą poveikį kalbos raidai bei tinkamam žandikaulio formavimuisi, taikant kūdikio vadovaujamą primaitinimą,” - pasakoja Živilė.

Įdomu tai, jog užspringimo galimybė beveik vienoda tiek taikant BLW, tiek ir maitinant vaiką tyrelėmis, tad nuogąstauti dėl to, kad valgydamas gabalėliais kūdikis dažniau gali užspringti, tikrai neverta.

Nuo ko pradėti primaitinimą ir kurį būdą pasirinkti?

Tai turėtų būti šeimos sprendimas. Aptarkite su partneriu, koks būdas būtų priimtinas jums abiems. Svarbu, kad primaitinimo procese ir jūs, tėvai, jaustumėtės gerai bei užtikrintai. Galbūt daug keliaujate, šiuo atveju paprasčiau maitinti BLW, nes nereikia sukti galvos, kur maistą sutrinti. Jei turite mažiau kantrybės (ko BLW reikalauja šiek tiek daugiau), jums svarbu žinoti, kiek gi mažylis suvalgė - tuomet jums labiau tiks primaitinimas tyrelėmis.

Jei labai jaudina žiaukčiojimas ir kosėjimas, ko primaitinant gabalėliais pasitaiko tikrai daugiau, pasižiūrėkite, kaip reikėtų padėti vaikui, jei jis tikrai springtų, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Susiraskite video medžiagos, kaip atrodo žiaukčiojimas ir kuo jis skiriasi nuo springimo. Labai svarbu juos atskirti, kadangi žiaugčiojimas - normalus ir nekenkiantis refleksas, kai tuo tarpu springstant jau reikia imtis pagalbos veiksmų.

Kalbant apie pasiruošimą ir daiktus, primaitinant kūdikiui vadovaujant reikia pasirūpinti tinkamais indais, patogia maitinimo kėdute su staliuku, įrankiais, tinkančiais patiems mažiausiems bei valgymo rūbais, kurie apsaugotų drabužius nuo sugadinimo ir neišplaunamų maisto dėmių. Panašus pasiruošimas ir planuojant maitinti tyrelėmis, tik nereikia specialių indų, jei maitinsite patys.

Itin išsamiai visą pasiruošimo primaitinimui ir patį primaitinimo procesą Živilė aptaria savo seminare Kūdikių primaitinimas išsamiai: viskas apie pirmųjų metų mitybą (6-12 mėn.).

Nesvarbu, kurį būdą pasirinksite, kūdikis nuo to tikrai nebus nei laimingesnis, nei nelaimingesnis. Svarbu, kad tai būtų šeimos sprendimas ir su juo jaustumėtės gerai. O jei norite, galite puikiai derinti šiuos abu būdus ir kartu arba palaipsniui pereiti prie maitinimo gabaliukais. Taigi, žinant visus šiuos niuansus, pradėti primaitinimą ne taip jau ir gaubu. Linkiu sėkmingos primaitinimo kelionės!” - linki Mylu.lt mitybos specialistė Živilė.

Daugiau apie vaikų mitybą galite sužinoti mano parengtuose video seminaruose!

♡ Dietistė Živilė

 

Taip pat skaitykite:

Arsenas - ką reiktų apie jį žinoti?

3 pagrindiniai sveikos ir subalansuotos vaikų mitybos principai

Top 6 priežastys, kodėl Jūsų vaikas nevalgo vakarienės

Kaip įvesti alergenus į kūdikio mitybą?

    Krepšelis

    Jūsų krepšelis tuščias