Arsenas - ką reiktų apie jį žinoti? | Mityba

Pakalbėkime apie arseną ir ką reiktų apie jį žinoti.

Arsenas – labai toksiškas cheminis elementas, natūraliai esantis gruntiniame vandenyje daugelyje pasaulio šalių. Būtent ryžių augalai yra linkę labiau sugerti arseną iš gruntinio vandens, lyginant su kitomis grūdų kultūromis.

Visi žinome, jog ryžiai auginami specialiuose vandens baseinuose, būtent dėl šios priežasties ryžiuose arseno randama daugiau, nei laukuose auginamuose grūduose, tokiuose kaip kviečiai ar miežiai.

Ir tai nėra pati liūdniausia žinia. Ar žinojote, kad dideli arseno kiekiai randami ir daugelyje maisto produktų, pagamintų iš ryžių? Čia paminėčiau ryžių pieną (gėrimą), ryžių trapučius, ryžių sėlenas, batonėlius ir dribsnius su pūstais ryžiais, ryžių makaronus.

Kaip manote, kas daugiausia suvartoja ryžių produktų? Pagalvokite apie įvairius šokoladinius dribsnius ir skanius batonėlius... Tikrai taip, tai VAIKAI. Didesnis ryžių produktų kiekio suvartojimas reiškia, jog vaikai suvalgo ir daugiau arseno vienam kūno masės kilogramui. Juk jų kūnai dar visai maži, palyginus su suaugusiojo.

Tai neturi Jūsų išgąsdinti! Svarbu yra žinojimas ir tai, ką mes galime padaryti, kad sumažintume arseno kiekius, patenkančius į organizmą.

  1. Ypač vaikams rinkitės baltus ryžius vietoje rudųjų. Kodėl? Rudieji ryžiai turi didžiausią kiekį arseno iš visų ryžių rūšių. Taip yra, nes arsenas kaupiasi grūdo apvalkale, taip vadinamose sėlenose. Būtent šis sluoksnis yra pašalinamas ryžius apdorojant, kad jie taptų balti.
  2. Rinkitės ryžių rūšis, kuriose randama mažiau arseno: baltieji basmati ryžiai iš Kalifornijos, Indijos ar Pakistano; sushi ryžiai iš Jungtinių Valstijų. Lyginant su kitomis ryžių rūšimis, šiose yra perpus mažiau arseno.
  3. Pamirkykite ryžius ir kelis kartus gerai juos perplaukite prieš verdant. Kodėl? Tai gali padėti sumažinti arseno kiekį ryžiuose net iki 60%.
  4. Ryžius patiekaluose naudokite rečiau. Jei paįvairinsite ryžius su kitomis kruopomis, nereikės sukti galvos dėl per didelio suvartojamo ryžių kiekio.
  5. Venkite vartoti ir savo vaikams patiekti vien tik iš ryžių pagamintus patiekalus. Juk nenorime, kad mūsų vaikų mityba susidėtų tik iš produktų, pagamintų ryžių pagrindu. Pabandykite pavarijuoti su maistingomis avižomis, kynva, kviečiais ar kitomis kruopomis.

Sakysite: palaukite, tai argi rudieji ryžiai nėra laikomi sveikesniais nei balti?

Rudieji ryžiai išties yra vertingesni maistingumo prasme nei balti ryžiai. Jie puikus skaidulų, magnio, B1, B3 ir kitų vitaminų šaltinis, kurių norime, kad mūsų vaikai gautų. Bet... Arsenas ruduose ryžiuose palyginus sudaro didelę dalį, o vaikams reikia kur kas mažiau skaidulų nei suaugusiems. Rudieji ryžiai gali būti maisto raciono dalis, bet nenaudokite jų vietoje visų kitų ryžių rūšių.

Mielieji, tik neišsigąskite ir nepanikuokite! Tai tiesiog suteikia jums galimybę į kai kuriuos dalykus pažvelgti kitu kampu. Jei manote, kad reikia, pakeiskite savo įpročius. Svarbiausia – nesinervinkite ir nekaltinkite savęs. Tikiuosi, jog ši informacija apie arseną bus naudinga. 😊

Daugiau apie sveiką vaikų mitybą - mano parengtame seminare Kūdikių primaitinimas išsamiai: viskas apie pirmųjų metų mitybą (6-12 mėn.) ir Maistas. Sveiki ikimokyklinukų mitybos įpročiai (2-7 metai)!

♡ Dietistė Živilė

 

Taip pat skaitykite:

3 pagrindiniai sveikos ir subalansuotos vaikų mitybos principai

Top 6 priežastys, kodėl Jūsų vaikas nevalgo vakarienės

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias