Ar žindomi vaikai darželyje adaptuojasi sunkiau? | Pagarbi Tėvystė

Ar zindomi vaikai darzelyje adaptuojasi sunkiau Pagarbi Tevyste Mylu.lt

Vis dar gajus mitas, kad žindomi vaikai sunkiau prisitaiko ir jų adaptacija darželyje yra sunkesnė. Ne, šis įrašas nėra ilgalaikio žindymo raginimas. Aš ne žindymo konsultantė. Ir tikiu, kad žindymas yra dviejų žmonių reikalas, todėl neketinu pradėti Žindyti - nežindyti” diskusijos.

Šis tekstas yra apie adaptaciją darželyje ir labai dažną mamų klausimą - ar reikia nutraukti žindymą, jei planuojame pradėti darželio lankymą? Ir ar adaptacija darželyje bus sunkesnė, jei vaikas yra žindomas? 

Aš mėgstu mokslinius tyrimus, todėl nuo jų ir pradėjau, tarp straipsnių ieškodama raštažodžių žindymas ir darželis“ ar „žindymas ir adaptacija darželyje“. Tačiau keli vakarai googlinant neatnešė objektyvaus atsakymo - man nepavyko rasti jokio tyrimo, teigiančio, kad žindymas turi įtakos adaptacijai darželyje. Iš kitos pusės - o kodėl turėtų?

Dažniausia mamų baimė - kad vaikas neužmigs pietų miego be žindymo

Tačiau mano, kaip miego konsultantės, patirtis rodo, kad pergyventi dažnai neverta. Vaikai puikiai prisitaiko ir suranda naujus užmigimo būdus.

Taip, pirmos dienos gali būti kiek sunkesnės, gali prireikti daugiau auklėtojų dėmesio, tačiau jau po kelių dienų įprastai sulaukiu nustebusių mamų žinučių, kad viskas puiku.

Žindomam vaikui bus sunkiau atsiskirti?

Lengva ar sunku bus vaikui atsiskirti, priklauso nuo daugybės dalykų: nusiteikimo, pasiruošimo, vaiko temperamento, įpratimo leisti laiką be tėvų, „chemijos“ su auklėtoja ir dar milijono smulkių detalių, kurioms mes negalima daryti jokios įtakos.

Sunkesnė adaptacija darželyje pasitaiko tiek žindomiems, tiek nežindomiems vaikams ir vargu, ar kas galėtų pasakyti, kokia tikroji tokio sunkumo priežastis. 

Verta paminėti, kad darželis yra didelis pokytis vaiko gyvenime, ir žindymas gali būti vertingas:

  • atstatant ryšį po išsiskyrimo. Sunkiausia vaikams būti tiek ilgai be artimiausių žmonių, todėl žindymas kurs stipresnį saugumo ir ryšio jausmą;
  • lengvinant nuraminimą nakties metu. Neretai adaptacija kiek sutrikdo nakties miegą, gali pasitaikyti neramių sapnų;
  • stiprinant imunitetą. Vaiko organizmas susipažins” su pirmomis ligomis, tad žindymas suteiks papildomos apsaugos;

Taigi, jei žindymas visai nelemia adaptacijos darželyje sudėtingumo, ar norėsite su juo atsisveikinti prieš pradedant lankyti darželį? Čia geriausiai patars jūsų širdis.♥ 

Na, o jei netyčia išgirsite priekaištą, kad adaptacija sunki, nes vaikas žindomas, mandagiai pasiteiraukite, ar tikrai visi nežindomi mažyliai lengvai ir sklandžiai adaptuojasi… Tikrai ne. Deja, bet ne…

Reikia pagalbos ir patarimų dėl mažylio adaptacijos darželyje? Susitikime asmeninėje tėvystės koučingo konsultacijojeVisiškas priėmimas, atviri klausimai, smalsus, įvairiapusis požiūris į situaciją – tuo išskirtiniai šie mūsų pokalbiai!

 

- Dovilė Šafranauskė 🤍 @pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Neramus darželinukų miegas

Psichologė pataria kaip pasiruošti antrajam vaikeliui

Sukilusios vaiko emocijos – ženklas, jog trūkinėja jūsų tarpusavio ryšys

Žaidimų aikštelių etiketo pamokos

Vaikas muša, kanda, spiria. Kas slepiasi už tokio mažylių elgesio ir kaip tinkamai reaguoti?

 

Taip pat klausykite:

035: Jautraus vaiko adaptacija ugdymo įstaigoje. Kaip galime padėti? Pokalbis su Audrone Kance-Grdzelišvili

032: Darželio pietų miegas: tarp poilsio ir prievartos. Pokalbyje dalyvauja Akvilė Giniotaitė ir Dovilė Šafranauskė

013: Pažintis su darželiu. Lengvai ir užtikrintai. Pokalbis su Agne Lingertaitiene

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias