Vėjas (ne)miega. 1 dalis | Miego Pelytės®

Labai smagu pasidalinti nauju projektu, prasidėjusiu Mamos žurnalo” iniciatyva, kuris leis žvilgtelėti į žurnalistės Živilės Kropaitės ir jos sūnelio Vėjo (ne)miego istoriją.

Projektas tęsis tris mėnesius ir jo metu Živilė dalinsis, kaip jai sekasi įgyvendinti rekomendacijas ir surasti ramesnį sūnelio miegą.

Toks projektas žurnale - pirmas per 18 jo gyvavimo metų! Tad dalinuosi pirmąja dalimi – Mamos žurnale” nugulusiu straipsniu:

Skaitykite, kaip seksis išmokyti užmigti ir ramiai miegoti SAVO LOVYTĖJE 11 mėnesių Vėją. Vėjo mama – TV laidų vedėja ir žurnalistė Živilė Kropaitė-Basiulė – pasinaudos miego specialistės Dovilės Šafranauskės patarimais ir papasakos, kaip sekėsi.

Pasakoja mama Živilė Kropaitė-Basiulė:

Neramus miegotojas

Vėjas niekada nebuvo „ramus miegotojas“. Pirmus 3–4 mėnesius norėjo miegoti tik prisiglaudęs, užmigti tik žįsdamas, o lovelę laikėme kaip dekoraciją. Netiko ir vežimas – nusnūsti jam pavykdavo nebent nešynėje.

Mamos, kurių vaikučiai panašiai miega, labai gerai supras, kuo pasidalinsiu: kai neseniai sutikau draugę, turinčią 3 mėnesių kūdikį, kuris užmigo gulėdamas vežimėlyje mums tiesiog su drauge besikalbant kavinėje, man iš nuostabos tiesiog atvipo lūpa ir nebegalėjau pratarti nė žodžio.

Maniau, taip būna nebent kūdikiams pritaikius „išsiverkimo taktiką“, kurios taikyti mes jokiu būdu nenorėjome. Ji netaikė irgi, bet štai. Kitaip tariant, mūsų Vėjas nėra iš tų vaikų, kurie užmiega patys. Nors, kai klausausi draugių, suvokiu, kad dauguma patys neužmiega.

O statistika apie „visą naktį išmiegančius kūdikius“ dažniausiai gana įdomiai apibrėžia sąvoką „visa naktis“, taip sukeldama paniką tarp mamų, kurių kūdikiai į ją (statistiką) esą nepatenka.

Pirmas mėnuo su vystyklu-kokonu

Pirmus mėnesius, iki kol ėmė vartytis, nakčiai migdėme Vėją suvystę į specialų vystyklą-kokoną (swaddle-me), kad moro refleksas (kai kūdikėlis skėsčioja rankytėmis) jo neišbudintų. Vėliau sūnus prabusdavo kelis kartus per naktį, bet miegojo su mumis, tad naktis nebuvo didžiausia problema (keliskart atsikelti paduoti krūties man nebuvo sudėtinga, atrodė daug paprasčiau, nei stoviniuoti aplink lovelę ir šimtąkart mėgint į ją įkelti vaikutį po kiekvieno naktinio maitinimo).

Kūdikio dieninis miegas trumputis

Sunkiausia buvo migdyti dieną: vežime nemiega, lovelėje nemiega… Pamenu, kai sūnui buvo pustrečio mėnesio, išvykome į vestuves Belgijoje. Kaip džiaugėmės, kai girdėdamas daug daug baltojo triukšmo (Vėjui tiko traukinio garsas), jis užmigo pakeliui į ceremoniją, ir galėjome sau eiti stumdami vežimėlį… Tai net pranoko džiaugimąsi už jaunavedžių laimę (juokiasi).

Dieną Vėjas miegodavo dažniausiai po 20–40 minučių, t.y. 1–2 miego fazes, o ne „dvi valandas“, kaip rekomendavo kūdikių miego žinovai. Kai nubudęs verkdavo, mums neatrodė, jog tai ženklas, kad jis nori miegoti toliau, tik nemoka, ir jam reikia pagalbos. Kažkaip to nebuvome supratę, nors skaitėme labai daug, įskaitant „Ramaus miego knygą“, kuri tikrai puiki.

Kartą Vėjo tėtis Liudas išbandė tokį eksperimentą: sūpavo vežimą, o jame fiziškai užmerkė Vėjui akis. Pamokė ir mane – taip prasidėjo Vėjo sėkmingo miegojimo vežime era.

Viskas ėjos gerai ir geryn, tų daugybės kartų kėlimosi neskaičiuojant.

Laikas miegoti lovytėje

Bet štai, artėjant metų sukakčiai, nutarėme pabandyti išmokyti sūnų miegoti lovelėje ir nežindant. Kad ir atrodėme pasiruošę (jau net ir planą mane iš kambario arba namų transportuoti buvome sukurpę), aš vis atidėliojau, nes labai bijojau, kad nepadarytume ko nors netinkamo. Kad nepalūžtume, girdėdami verksmą, jam bandant užmigti kitaip, nei yra pratęs. Kad nepratintume ne laiku, per kokį nors svarbų raidos etapą. Žodžiu, kad be reikalo netraumuotume vaiko.

Be to, nors docento Algimanto Vingro knygose parašyta, jog naktinį žindymą reikėtų nutraukti pirmiausia, praktika ir miego knygos to nesakė visai: kaip tik dauguma draugių naktinį žindymą pasilikdavo paskutinį. Aš norėjau tęsti žindymą, bet nežinojau, kaip dabar bus: kai jau migdysime lovelėje, ar man keltis naktį Vėjo maitinti, ar ne?

Dar šis tas: nuo devinto mėnesio Vėjas labai nori stotis, lipti, kabintis, laikytis, todėl jei, tarkime, dieną migdome lovelėje, jis labai priešinasi. O ar per prievartą guldyti, ar palaukti, kol nustos šitaip energingai stotis, aš irgi nežinojau.

Ką pasakė specialistė

Šioje sumaišties akivaizdoje labai nudžiugome suvokę apie specialisto galimybę. Kreipėmės į miego specialistę Dovilę Šafranauskę.

Ji išsamiai išklausinėjo apie dienos grafiką (užpildėme anketėlę, o po to ilgai kalbėjomės per Skype). Neteisdama dėl jokių miego sprendimų, neskubindama pratinti, nes „vėliau nebeatpratinsit“ (kaip gąsdina mamų karta), pasiūlė pradėti visai ne nuo naktinio migdymo lovelėje, o nuo dienos ritmo sutvarkymo, nes nuo to priklauso ir naktis.

Vėjas pastaruoju metu, užmigęs nakčiai, po 34 minučių pabunda, t.y. neįminga, nepereina į gilesnę fazę. Tai mus labai stebino, nes, būdamas kokių 5 mėnesių, su swaddle-me išmiegodavo nuo devynių vakaro iki kokios pirmos ar net antros valandos.

Dovilė patarė, kad tai gali būti susiję su per ilgais arba per trumpais dienos būdravimo intervalais. Mūsų atveju – greičiausiai per ilgais. Nes, kad ir kaip stebėjome tuos intervalus, net susivedinėjome į programėlę, vis dėlto juos dažnais atvejais buvome ištempę iki 4 valandų (nors tokio amžiaus kūdikių vidurkis 3–3,5 valandos). Matyt, taip darėme dėl Vėjo aktyvumo ir noro stotis.

Pamenu, Liudas sako, „Vėjas nenori miego, pabūsiu, kol pravirks, tada guldysiu“. Dovilė pasiūlė nelaukti šių vėlyvųjų miego ženklų, o migdyti sulaukus ankstyvųjų, arba, kitaip tariant, trumpinant intervalus tarp miegelių įvedant pastovų labai tikslų miego grafiką. Tik šias užduotis atlikus, patikrinus, ar tai veikia, galima bus judėti prie kitų etapų, tarp kurių – ir migdymas naktį lovelėje.

Vėjo (11 mėnesių) miego ritmas:

  • Keliasi apie 7 val.
  • Pirmas miegelis apie 11–13 val.
  • Antras miegelis apie 17–18 val.
  • Nakčiai miegoti guldomas apie 21 val.
  • Per naktį prabunda 2–6 kartus.
  • Naktį miega su tėvais, užmiega maitinamas krūtimi, o dieną miega vežime lauke arba lovelėje supamas. Kartais, ypač jei serga, ir dieną migdomas prie krūties.
  • Dieną užmigęs, po 32–34 min. prabunda ir ima verkšlenti. Jei
    pasiūloma krūtis, ją pajutęs burnoje iškart vėl užmiega.

Konsultuoja miego specialistė Dovilė Šafranauskė:
www.facebook.com/miegopelytes/

Susipažinimas su kūdikio poreikiais

Tai, ką Živilė papasakojo apie ankstyvuosius Vėjo „nemiego“ mėnesius, nėra jau tokia reta situacija. Pirmaisiais mėnesiais dažnam naujagimiui sunku prisitaikyti prie pasikeitusio pasaulio, jie nori daug laiko praleisti prisiglaudę, nešiojami, būdami šalia mamos ar tėčio. Tai yra tiek pat natūralu, kaip ir be pastangų kavinėje užmiegantis kūdikis – kiekvienas vaikelis yra unikalus, o jo poreikiai skirtingi. Pirmieji mėnesiai tam ir skirti: jautriai stebėti kūdikį, kad pažintume ir atlieptume jo individualius poreikius.

Būtent apie tai dažnai kalbame konsultacijų metu. Suprantu, kad tėveliams patraukliai skamba aiškios individualios dienotvarkės idėja nuo pirmosios dienos namuose, tačiau daugumai naujagimių tai tiesiog per ankstyvas ir net nerealus lūkestis.

Pervargimas trukdo miegui

Vis dėlto verta paminėti, kad pirmaisiais mėnesiais ypač svarbu saugoti kūdikius nuo pervargimo. Nes pervargęs kūdikis ne tik bus irzlus ir dirglus, bet jis… NEMIEGOS. Ne veltui sakoma, kad naujagimis „tik valgo ir miega“. Iš tiesų jų aktyvaus laiko intervalas labai trumpas ir gali svyruoti nuo 40 min. pirmąjį mėnesį iki 1,5 val. trečiąjį. Tikrai kartais atrodo, kad kūdikis vos pabudo, pažindo, pakeitėte sauskelnes, o jau vėl laikas miegoti.

Tačiau būtent taip ir turi atrodyti diena pirmaisiais mėnesiais. Tinkamu metu paguldytam kūdikiui reikia mažiau pagalbos, kad užmigtų ir miegotų ramiai.

Apie vystyklus

Neišsikalbėjome, ar Vėjas buvo vystomas tik nakčiai ar ir dienos miegeliams, nes neramiai miegantiems kūdikiams vystymas gali tapti tikru išsigelbėjimu. Nors dažnai vystymas asocijuojamas tik su nakties miegu, jį verta išmėginti ir dienos metu. Bent jau vienam ilgajam miegui. Jautriems naujagimiams apspaudimas vystyklu primena jaukią būseną gimdoje bei prislopina nevalingus judesius, kuriuos sukelia naujagimių refleksai.

Miego konsultacijos

Kai Živilė kreipėsi konsultacijos, Vėjas jau buvo nemažas vyrukas, jaukiai miegantis šalia mamos ir dažnai pasmaguriaujantis šiltu pienuku. Gera ir jauku, tik į darbus pamažu įsitraukiančiai mamai irgi būtinas poilsis.

Živilė užpildė anketą, kurią įprastai siunčiu į konsultaciją besiregistruojantiems tėveliai. Atsakymai į anketos klausimus leidžia susipažinti su esama situacija, kūdikio dienotvarke ir tėvelių lūkesčiais. Taip sutaupome laiko ir konsultacijos metu galime daugiau dėmesio skirti svarbioms detalėms, klausimams ir rekomendacijų aptarimui. Pastebėjau, kad, rašydami raštu, tėveliai daug nuoseklesni ir pateikia daugiau svarbių smulkmenų nei pokalbio metu.

Živilės atsakymuose jautėsi nusiteikimas pokyčiams. Maloniai nustebino tai, kad visuose susirašinėjimuose dalyvavo ir tėtis Liudas, kuris buvo pasiryžęs perimti naktinius migdymus, jei to prireiktų. Nors tėčiai vis dažniau aktyviai dalyvauja miego konsultacijose, tai vis dar labiau išimtis, nei taisyklė. Bet pati tendencija džiugina.

Pokalbio metu smulkiai aptarėme Vėjo dieną, jo įpročius ir veiklas, kurios galėtų turėti įtakos miegus. Pakalbėjome apie Živilės ir Liudo lūkesčius, jų tėvystės prioritetus. Tai padėjo parinkti pokyčių tempą bei rekomenduojamus metodus.

Kaip nėra vienodų vaikų, taip pat nėra ir vienodų šeimų. Todėl labai svarbu sužinoti apie tai, kas svarbu konkrečiai šeimai. Kokia kūdikio miego vieta jiems priimtiniausia, kokie ritualai ar veiklos yra mielos, jei yra daugiau vaikų, kaip turėtų būti derinamos jų dienotvarkės.

Migdymas ir žindymas

Nors iš pirmojo Živilės laiško tarsi atrodė, jog ji ir tėtis Liudas norėtų greitų Vėjo miego pokyčių ar net nutraukti žindymą, vis dėlto tai tikriausiai tebuvo nuovargio įtaka. Nes bekalbėdami jautriai aptarėme galimus pasirinkimus bei koks balansas būtų tinkamiausias jų šeimai. Živilė nutarė pokyčius daryti lėtai, atsižvelgdama į Vėjo rodomus ženklus ir tęsti žindymą.

Gana dažnai, susidūrę su miego sunkumais, tėvai išgirsta „auksinį“ patarimą – nutraukti žindymą. Tačiau visai nereiškia, kad nutraukus žindymą, kūdikis ims ramiai miegoti! Neramus kūdikio miegas dažniausiai susijęs su vaiko poreikių neatitinkančia dienotvarke, miego asociacijomis ar įpročiais, o ne su tuo, jog vaikas žindomas. Todėl visuomet rekomenduoju žindyti tiek, kiek tik nori kūdikis ir mama, o miego pokyčius planuoti atitinkamai. Žindomi kūdikiai irgi gali puikiai miegoti.

Kūdikio nakties miegas prasideda dieną

Kadangi kūdikio nakties miegas prasideda dieną, pirmiausia ėmėmės dienotvarkės pokyčių. Pagal man atsiųstą dienos miegelių ritmą, Vėjo būdravimo laikas atrodė gana ilgas pagal jo amžių. Tačiau nebūtinai tai yra blogai, nes tikrai nėra vienos universalios dienotvarkės, tinkančios visiems to paties amžiaus vaikams. Jei tokia galėtų būti, – gyvenimas gerokai palengvėtų!

Tiesiog turėjome patikrinti, ar tie būdravimo laikai tikrai sutampa su paties Vėjo rodomais nuovargio ženklais, ar neaplanko jausmas, kad kartais būdravimus sunku „ištempti“, kiek ilgai trunka migdymas ir kaip ramiai pavyksta miegelis.

Vėjas – labai aktyvus berniukas, dažnai tokio būdo vaikai sunkiai išduoda, jog yra pavargę. Atrodo, jie dar ilgai galėtų kažką aktyviai tyrinėti, o miegas jiems – pats nuobodžiausias užsiėmimas.

Todėl dažnai pagrindinis nuovargio požymis būna ilgas, neretai nervingas migdymas, nes pervargusiems mažyliams tiesiog sunku užmigti.

Pirmasis patarimas – pamėginti trumpesnius būdravimo laikus bei gana pastovų dienos miegelių laiką. Vyresniems kūdikiams pastovus miego ritmas dažnai patinka, nes jų kūnas irgi pripranta prie aiškios, jiems tinkančios individualios dienotvarkės, ir tai suteikia jiems saugumo bei leidžia tinkamai pailsėti dienos metu.

Paprašiau Živilės rašyti Vėjo miego dienoraštį – pasižymėti, kada ir kiek jis miegojo, kaip lengvai užmigo ir ar ramiai miegojo. Dažnai toks dienoraštis padeda pastebėti vaiko miego poreikį, jam tinkamiausius būdravimo laikus.

Kitame numeryje pamatysime, kaip sekėsi Vėjui ir jo tėveliams.

Turite klausimš dėl mažylio miego ir norėtumėte pasikonsultuoti asmeniškai? Susitikime asmeninėje kūdikių ir vaikų miego konsultacijoje!

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes 

 

Taip pat skaitykite:

Vėjas (ne)miega. 2 dalis

Vėjas (ne)miega. 3 dalis

18 VASARŲ 04 | Su Živile Kropaite-Basiule

Kūdikių miego regresai – ar žinojote, jog pirmaisiais metais jų yra daugiau nei vienas?

Asmeninė dienotvarkė – individualiems kūdikio poreikiams

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias