Vėjas (ne)miega. 3 dalis | Miego Pelytės®

Paskutinis Mamos žurnalo” projekto su žurnaliste Živile Kropaite ir jos sūneliu Vėju etapas jau baigtas!

Prieš jūsų akis nugulė trečioji mūsų miego kelionės dalis, kurioje mama Živilė pasakoja, kaip sekėsi laikytis patarimų miegui trečiąjį projekto mėnesį:

Skaitykite, kaip seksis išmokyti užmigti ir ramiai miegoti SAVO LOVYTĖJE 13 mėnesių Vėją. Vėjo mama – TV laidų vedėja ir žurnalistė Živilė Kropaitė – pasinaudos miego specialistės Dovilės Šafranauskės patarimais ir papasakos, kaip sekėsi.

Mama Živilė pasakoja, kaip sekėsi laikytis miego konsultantės patarimų trečiąjį projekto mėnesį:

Dėl miego atsisakė sporto

Visą gyvenimą pripratome planuoti pagal Vėjo miegelius: jei išsiruošiame pasivaikščioti į mišką, tai išvažiuojame per pirmąjį miegelį, grįžtame – per antrą (automobilis Vėjui – antra geriausia lova po vežimo). Besitaikydami prie Vėjo miego, atsisakėme Zumbini būrelio (Zumba kūdikiams), į kurį vedėme.

Pagal naująjį grafiką Vėjas eidavo miegoti 10.30 val., o užsiėmimas baigdavosi 11 val., ir aš nuolat patirdavau stresą, kad „viskas žlugs“, vėl pailgės intervalai tarp miegų.

Nebenori antro miego

Kai jau ėmėme ploti rankomis, kad Vėjo dienos miegas idealus, vos suėjus metams sūnus ėmė rodyt labai ryškius ženklus, kad nenori dviejų miegų, nors tu ką!

Keičiamas laikas

Paskui sekė laiko keitimas. Vis svarstėme, kaip čia daryti, nes įvedinėjame griežtą grafiką, skaičiuojame ne valandas, o pusvalandžius, ir staiga – tas laiko keitinėjimas. Bet Vėjas kažkaip natūraliai atsikėlė 6 val. (nauju laiku – 7 val.), ir viskas ilgainiui gana gražiai susidėliojo.

Iš pradžių kelias dienas sunkiai užmigo antrajam miegeliui, o atėjus karščiams tapo ypač sunku užmigdyt ir pirmajam miegui. Pasitaikė dienų, kai, nubudęs 7 val. ryto, pirmąsyk šiaip ne taip užmigdavo 13.30 val. Po 2–3 valandų miego tapdavo aišku, kad tas miegas ir bus vienintelis.

Paskui vėl pasitaikydavo dienų, kai pirmojo pietų miego Vėjas užmigdavo apie 11 val., o antrojo – gana vėlai, apie 17.30 val. Tuomet niekaip nepavykdavo užmigdyti nakčiai 21 val. – geriausiu atveju 22.30 val. O tada vėl 7 val. – labas rytas.

Dovilė pasiūlė panaikinti antrąjį miegelį. Dabar tą ir darome – mėginame kuo labiau pavėlinti pirmąjį pietų miegą, migdome apie 12 val., Vėjas kelias 14–15 val., nubudęs jaučiasi puikiai, linksmai išbūna iki vakaro ir 21 val. labai lengvai užmiega nakčiai.

Naktį puikiai miega

Naktį Vėjas kelias tik kartą, apie 4 val. Pamaitintas iš krūties iškart vėl užmiega. Visi ženklai rodo, kad artėja migdymas lovelėje, paraleliai su žindymo nutraukimu, tačiau, deja, į šio projekto rėmus jis nebetilps – ko labiausiai išmokome, tai nieko neskubinti.

Kuo padėjo miego projektas

Mums labai padėjo miego specialistės konsultacija, iškart pavertusi nakties miegą geresniu (nes sutvarkėm dieninius miegelius), tad mėgaujamės geresniu Vėjo miegu žingsnis po žingsnio. Vertiname, kad specialistė patarė „vienu šūviu nušauti du zuikius“ – migdymas lovelėje turėtų prasidėti tik tada, kai nutrauksiu žindymą. Tokiu būdu vaikui bus mažiau traumų, „susitaupys“ verkimų.

Kadangi vasara pilna pramogų, vestuvių, festivalių, reikia išlaukti laiko, kai mažiausiai 2 savaites kasdien būsime namuose. Tada ir pradėsime migdymo lovelėje akciją. O kol kas mums labai gerai ir taip – jaučiamės labai dėkingi, susidraugavę su Dovile, kuri mus užkrėtė ir Pagarbios Tėvystės idėja.

Dar apie žindymo nutraukimą

Beje, su žindymo nutraukimu irgi savos dainelės. Nuolat girdžiu komentarus, kad štai, „mano teta/kaimynė/bičiulė irgi labai ilgai žindė. Net PUSANTRŲ metų“. Arba nusistebėjimus, kaip aš galiu tikėtis, kad sūnus užaugs savarankiškas žmogus, jei miega su tėvais lovoje, nors visi žinome, kad yra priešingai.

„Taigi tau skauda“, – sako giminaičiai, „žindymo ekspertai“.

Labai patiko kolegės, kurią pernai vasarą sutikau pajūryje, žodžiai (Vėjas buvo neseniai gimęs, o jos vaikui buvo daugiau kaip metai, ir ji vis dar maitino): „Man padeda mintis, kai pagalvoju – na, koks yra jų visų reikalas?“

Ir iš tiesų. Kol žindymas ar miegojimo įpročiai nedaro neigiamos įtakos aplinkai, kodėl mes turime kaip nors jaustis dėl kitų nuomonės šiuo klausimu?

Vėjas atrodo laimingas, nepervargstantis, aktyvus, per daug miego nereikalaujantis vaikas. Tas mus džiugina ir ramina labiau, nei bet kokie maitinimo nutraukimo ar migdymo sunkumai, kuriuos patiriame ar patirsime.

Konsultuoja miego specialistė Dovilė Šafranauskė:
www.facebook.com/miegopelytes/

Pastovus laikinumas

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais labiausiai pastovus yra laikinumas. Ir tai visai nenuostabu, jei pagalvotume, kiek stulbinačių dalykų mažyliai geba išmokti per tokį trumpą laiką!

Tai atsispindi ir vaikų dienotvarkėje, kuri nuolatos keičiasi ir auga kartu su jais. Todėl, jei šiandien tenka rinktis tarp dienos miegelio ir norimo lankyti užsiėmimo, pirmenybę teikite miegeliui. Kaip tai padarė ir Živilė, atsisakydama šokių užsiėmimų.

Ir štai, vos po mėnesio miegelio laikas pasikeitė, o išsimiegojusio Vėjo šokių įgūdžiai tikrai nenukentėjo. Poilsis labai svarbus augančiam organizmui, o kokybiški dienos miegeliai daro įtaką ramesniam nakties miegui. Tad linkiu rasti tokį lavinančių pamokėlių laiką, kuris draugiškas miegeliams, arba tiesiog jas kiek atidėti.

Kalbant apie vaikų užsiėmimus, taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį, ar mažyliui veikla iš tiesų patinka. Ypač jei auginate jautrų vaiką. Jei atėjus į pamokėlę vaikutis sunerimsta ar tampa perdėtai aktyvus, nenori dalyvauti siūlomoje veikloje ar netgi ima verkti dėl per garsios muzikos ar aktyvios programos, pasvarstykite apie galimybę atidėti užsiėmimus. Intensyvūs, o jei dar ir nelabai malonūs įspūdžiai iš pamokėlių neretai būna neramaus nakties miego ir sunkaus vakarinio užmigimo priežastimi.

Visai mažus kūdikius panašiai gali veikti ir iš pirmo žvilgsnio tarsi įprasta veikla: išvyka į prekybos centrą, apsilankymas svečiuose ar kūdikį norinčių palaikyti giminaičių vizitai. Pasaulį dar tik atrandantys mažyliai yra itin jautrūs aplinkos stimuliacijai, garsams ir kvapams.

Kartais juokauju, kad gal ne veltui kažkada buvo laikomasi prietaro nerodyti kūdikio svetimiems žmonėms pirmuosius tris mėnesius. Kaip dažnai būna, senojoje išmintyje tikrai yra tiesos.

Miegeliu mažiau

Nemažai pokyčių įvyko ir mūsų projekto metu. Vienas jų – Vėjas nusprendė pakeisti savo miegelių skaičių ir miegoti tik kartą dienoje!

Jei naujagimiams yra natūralu miegoti daugiau kaip 5 kartus per dieną, pirmąjį gimtadienį vaikai paprastai sutinka dienos metu miegodami du arba vieną kartą. Lyg ir gana įprastas reiškinys, tačiau miegelio atsisakymas visuomet sukelia daug klausimų mažylių mamoms. Dažniausias jų – kada tinkamas metas sumažinti miegelių skaičių.

Griežtų taisyklių čia būti negali, nes tinkamiaiusią metą atsisakyti miegelio pasufleruoja patys kūdikiai. Kas mėnesį ilgėjant mažylio būdravimo laikui, anksčiau buvęs miegelių skaičius tiesiog ima „nebetilpti“ dienoje.

Kartais kūdikiai paprasčiausiai griežtai atsisako užmigti vieną iš miegelių. Dažniausiai tai būna paskutinysis miegelis prieš nakties miegą. Amžių, kuomet sumažėja miegelių, taip pat lemia ir tai, kada vaikas užmiega nakties miego. Vaikišku laiku migdomi vaikai paprastai miegelio atsisako kiek anksčiau nei mažieji naktinėtojai.

Tiesiog orientacijai galima paminėti, jog nuo ketvirtojo mėnesio paprastai nusistovi 3 miegelių asmeninė dienotvarkė, apie septintąjį mėnesį galima pereiti prie 2, o nuo 12 mėnesių stebėti, kada vaikai pradeda rodyti norą miegoti tik kartą dienoje.

Laikinai rekomendavau kontroliuoti Vėjo miegelių trukmę, taip ilgiau išlaikant du miegelius, kol jis pats parodys, jog ryte gali išbūdrauti ilgiau. Neilgai trukus, Vėjas griežtai atsisakė užmigti antrajam dienos miegui – rimtas pareiškimas, kad metas keliauti prie vieno miegelio. Keletą dienų dar pabandžius dviejų miegų asmeninę dienotvarkę, tapo akivaizdu, kad neužmigimas nėra atsitiktinis dalykas.

Labai įprasta, kad, atsisakius vieno miegelio, naujoji individuali dienotvarkė nesusidėlioja iš karto ir reikalingas pereinamasis laikotarpis. Jo metu pagal kūdikio rodomus nuovargio ženklus vieną dieną jį reikia migdyti daugiau, kitą – mažiau. Toks laikotarpis neturėtų trukti ilgiau nei dvi savaites.

Projektas baigiasi

Nors Vėjo lovytė jo vis dar laukia, šis projektas (skaitykite Vėjas (ne)miega. 1 dalis ir Vėjas (ne)miega. 2 dalis) buvo puiki galimybė susipažinti su tuo, kaip vyksta miego konsultacijos ir kaip individualios dienotvarkės pokyčiai padarė įtaką Vėjo miegui. Didelis ačiū Živilei ir Liudui už pasidalijimą ir jų pastangas. Nes be jų abiejų nuoseklumo ir pasitikėjimo tokie pokyčiai nebūtų įvykę.

Konsultacijų metu sulaukiau iš jų daug klausimų apie miego aplinką, kas ir kaip gali daryti įtaką kokybiškam Vėjo miegui. Toks domėjimasi ypatingai svarbus, nes kuo geriau tėvai supranta vaikų miegą, tuo lengviau jie gali pagelbėti kūdikiui gerai pailsėti.

Neišsigandę laikino naktinio miego pablogėjimo, kuris dažnai įvyksta pakeitus individualią dienotvarkę, jie nuosekliai taikė pasiūlytus pakeitimus ir netrukus džiaugėsi pagerėjusiu sūnelio miegu.

Projekto metu buvo aptartas pirminis planas perkelti Vėją į atskirą lovytę, kuri stovi tėvų miegamąjame. Tai gana saugus pasirinkimas, nes vaikai jaučia, jog tėvai yra šalia.

Pirmasis žingsnis, kurį rekomenduoju prieš pradedant pokyčius – iš anksto aptarti naująją miego tvarką su vaiku. Paaiškinti, kad miegodami tokiu būdu geriau pailsės ir tėveliai, ir jis pats. Parodyti, kur jis dabar miegos, kur miegos mama, kur tėtis. Užtikrinti, kad jei jam reikės, mama ateis, palaikys už rankos, paglostys. Smagu, jei kiek anksčiau pasiūlome vaikui susidraugauti su migduku, kuris taps jo nauju miego draugu ir kels teigiamas miego asociacijas.

Dažnai tėvai pasirenka miegą atskiroje lovytėje pradėti nuo dienos miegelių, o mažyliui pripratus, migdyti ir nakties miegui. Tačiau koks sprendimas teisingas priklauso ir nuo vaiko temperamento bei požiūrio į miegą lovytėje. Kartais mažyliai tėvus nustebina, noriai, greitai ir lengvai pakeisdami savo miego vietą.

Visgi didžiausią įtaką sėkmingam persikėlimui į lovytę ar net į atskirą kambarį turi mamos ir tėčio nusiteikimas. Jei tėvai pasitiki savo vaiku, tiki, kad jis gali miegoti atskirai, o paties perkėlimo metu yra ramūs ir užtikrinti, vaikai taip pat daug ramiau reaguoja į pokyčius.

Smagu, kad Živilė ir Liudas, atsižvelgdami į Vėjo poreikius, neskubina įvykių ir nekreipia dėmesio į aplinkinių nuomones. Iš tiesų, visa tai tik šeimos reikalas, ir aplinkiniams labai verta susilaikyti nuo patarimų, jei jų niekas neprašo! Tuo labiau, kad tai, kas labai tiko vienam vaikui ar šeimai, gali visai netikti kitai. Kai Živilė pajaus, kad atėjo laikas Vėjui miegoti atskirai ar atsisakyti žindymo, ji taip ir padarys.

Norite išmokyti savo mažylį miegoti savarankiškai? Jums gali padėti video seminaras Savarankiškas vaikų miegas. Švelnūs metodai ir praktiniai patarimai (6-24 mėn.)".

 

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes 

 

Taip pat skaitykite:

Vėjas (ne)miega. 1 dalis

Vėjas (ne)miega. 2 dalis

18 VASARŲ 04 | Su Živile Kropaite-Basiule

Kaip baltasis triukšmas padeda ramesniam miegui

Asmeninė dienotvarkė – individualiems kūdikio poreikiams

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias