Ką sakyti vietoje „šaunuolis”, arba kaip girti vaikus | Pagarbi Tėvystė

Mūsų vaikai ypatingi. Faktas. Ir mums taip norisi jiems apie tai nuolatos priminti bei džiaugtis net mažiausiais jų pasiekimais, norisi girti vaikus ir iš pasididžiavimo sprogstančia širdimi sakyti „šaunuolis”!… Negi čia yra ką pridurti?

O taip! Pradėkime nuo to, kad vaiko pagyrimas nėra lygus pagyrimui. Vieni jų skatina vidinę vaikų motyvaciją ir norą užsiimti tam tikra veikla. Kiti gi, didelei mūsų nuostabai, daro vaikus priklausomais nuo aplinkos pritarimo ir išorinių apdovanojimų.

Tad atkreipkime dėmesį, ar mūsų vaikai išgirsta tikrai tai, ką norime pasakyti? Ką galime padaryti, kaip girti vaiką ir ką sakyti vietoje „šaunuolis”?

1. 💬 „Tu labai protingas“, „Tu viską greitai išmoksti“, „Tu „tiksliukė““, „Tu labai stipri“.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog tokie pagyrimai didina vaikų savivertę ir skatina siekti vis daugiau. O, bet, tačiau… tyrimai ir neįkainojamas Carol Dweck, Ph. D. darbas sako visai ką kitą. Tokie pagyrimai–etiketės, užuot motyvavę vaikus, kaip tik skatina juos saugotis bet kokių situacijų, kuriose jie gali nepasirodyti tokie gabūs, talentingi ar protingi. Jie dažniau pasirinks lengvesnę užduotį, kuri tik patvirtins jų talentus, nei tokią, kuriai atlikti reikės daugiau pastangų.

Jiems sunkiau susitaikyti su nesėkme kažką pradėjus ir jie nusprendžia, jog tiesiog tam nėra gabūs, užuot pamėginę ilgiau.

🔔 Pastebėkime ir akcentuokime įdėtas pastangas, progresą. Paskatinkime vaiką daugiau papasakoti apie tai, kaip jam pavyko pasiekti rezultatą. Ko jis išmoko ir kaip jautėsi užsiimdamas vienokia ar kitokia veikla.

2. 💬 „Šaunuolė/is“, „Geras berniukas/gera mergaitė“

Tai vaiko pagyrimai dažnai automatiškai prasprūstantys iš tėvų lūpų ir naudojami bet kokiame kontekste, tačiau tikroji jų reikšmė taip ir lieka neaiški. Susitvarkei kambarį – šaunuolis, suvalgei košę – gera mergaitė (nesuvalgei – bloga???). Nesunku pasimesti, bandant nuspręsti, ką reikia padaryti, jog užsitarnauti vienokį ar kitokį pavadinimą… O neretai tai nuskamba tiesiog kaip bereikšmiai, mažai vertės turintys žodžiai, į kuriuos argi verta kreipti dėmesį?

🔔 Tad verčiau pagyras sukonkretinkime, detalizuokime. Dažnai pakaks ir to, jog patvirtinsime, kad matome vieną ar kitą vaiko veiksmą! Pabrėžkime kokį poveikį veiksmas turi aplinkiniams, kokia yra to veiksmo reikšmė ir svarba. O jei tai kažkas, už ką galime padėkoti, būtent taip ir padarykime!

3. 💬 Atsispirkime pagundai girdami lyginti su kitais. YPAČ su broliais ir seserimis.

 

🔔 Verčiau akcentuokime tai, kad vaikas išmoko kažko, ko JIS PATS anksčiau nemokėjo, jam pavyko geriau nei vakar, nes jis įdėjo daug pastangų.

4. 💬 „Kai tu suplauni indus, jie tiesiog švyti ir spindi. Galėtum tai daryti kuo dažniau, tiesa…?“

 

🔔 Liaukimės manipuliuoti pagyrimais. Visai ne iš blogos valios. Juk atrodo taip natūralu, jog karštai giriame elgesį, kurį norime matyti kuo dažniau… Tačiau jaučiate tuose pagyrimuose manipuliacijos šešėlį? O vaikai jį pajunta akimirksniu! Tad vietoje norimo padažnėjimo, neretai sulauksime visiško atsisakymo kažką daryti.

Girkime, skatinkime, sakykime komplimentus! Kuo dažniau prisimindami tai daryti taip, jog suteiktume savo vaikams daugiau vidinės motyvacijos ir džiaugsmo savo pasiekimais, naujai išmoktais dalykais bei pergalėmis! Girkime vaiką  taip, kad pagyrimai turėtų kuo daugiau prasmės bei gilintų tarpusavio ryšį. O paruoštukas tebūnie priminimu. Žemiau rasite trumpą atmintinę, kad visuomet žinotumėte, ką sakyti vietoje „šaunuolis”.

Mylu.lt x Pagarbi tėvystė Ką sakyti vietoje šaunuolis atmintinė

Norite geriau susprasti savo vaiko emocijas? Tam paruošiau išsamų video seminarą Vaikų emocijos (1-4 m.).

Dovilė Šafranauskė ♡ @pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Ką sakyti vietoje ,,neverk”?

Ką sakyti vietoje ,,būk atsargus/atsargi”?

Ką sakyti vietoje ,,kaip sekėsi”?

Verkiančių vaikų taisykla

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias