Ką sakyti vietoje „neverk”? | Pagarbi Tėvystė

Vaikas verkia. Tikriausiai niekas greičiau neišmuša jūsų ramybės saugiklių, nei vaikų verksmas.

Kartais atrodo, kad padaryčiau bet ką, kad tik sutaisyčiau” įsiverkusius vaikus. BET tada primenu sau, kad nepaisant manyje kylančio nepatogumo, vaikų verksmas yra svarbi jų emocijų išraiškos priemonė. Jis palydi daugelį jausmų: pyktį, susijaudinimą, baimę, nuovargį, stiprų norą ir kartais netgi džiaugsmą.

Galima būtų pagalvoti, kad dingus verksmui, pradings ir tos mažutės skruzdėlytės, kandančios į nugarą sulig kiekvienu garsu. Tačiau pasakę nustok verkti” mes ne tik neišvaikome skruzdėlyčių, bet savotiškai nuvertiname vaiko jausmus, manydami, kad jie gali dingti sulig mūsų paliepimu. Hmmm, mano jausmai taip pat nedingsta, jei kažkas paliepia man nustoti nerimauti. O kaip jūsiškiai?

Kad ir kaip tai atrodo veiksminga, atsispirkime pagundai nukreipti dėmesį. Taip, tigras už lango tikrai sudomins, jis net nutildys verksmą! Tačiau jis praris ir galimybę suprasti vaiko emocijas ir parodyti jam, kaip sveikai su jomis tvarkytis. Galimybę sužinoti, kad mes jį mylime, nepaisant to, kaip jis jaučiasi ir kad net stiprios emocijos turi natūralią pabaigą. Be tigro.

Ir visgi, kai emocijos (ir ašaros) užpildo erdvę, kartais reikia šiek tiek pagalbos, kad sugalvotume tinkamas alternatyvas įprastajam NEVERK”.

Kai kitą kartą apkabinsite verkiantį mažylį, nusiraminkite, giliai įkvėpkite ir žvilgtelkite į ant šaldytuvo kabantį arba mintyse išlikusį sąrašiuką: Ką sakyti vietoje neverk”?

Parsisiųskite atmintinę NEMOKAMAI ČIA!

 

Norite geriau susprasti savo vaiko emocijas? Tam paruošiau išsamų video seminarą Vaikų emocijos (1-4 m.).

Dovilė Šafranauskė ♡ @pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Ką sakyti vietoje ,,kaip sekėsi”?

Ką sakyti vietoje ,,šaunuolė/is”?

Ką sakyti vietoje ,,būk atsargus/atsargi”?

Verkiančių vaikų taisykla

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias