Konteinerio sindromas - kas tai? | Motorinė raida

Konteinerio sindromas - kas tai?

Konteinerio sindromas - tai sąvoka, reiškianti kūdikio sveikatos ir raidos pokyčius, kurie atsirado nuo pernelyg daug laiko praleisto kūdikių priežiūros įrenginiuose.

Šiais laikais tėvai turi be galo daug įvairių pagalbinių įrenginių, be kurių dalis tėvų net neįsivaizduoja savo dienos su kūdikiu, tačiau jų naudojimas turi žalingų pasekmių kūdikiams. Trumpai pakalbėkime apie šiuos įrenginis.

Tai įrenginiai, tokie kaip: 

  • autokėdutės, 
  • gultukai, 
  • supuoklės, 
  • sėdimos padėties vežimėliai. 

Visos šios priemonės izoliuoja kūdikį ir neleidžia jam judėti - taip ir atsiranda konteinerio sindromo sąvoka. Viskas tvarkoje, kol yra naudojama su saiku, tarkime, norime saugiai palikti kūdikį, kol pagaminame valgyti ar nueiname į vonios kambarį. Tikrai galime kūdikį palikti gultuke, bet tai neturėtų užtrukti. Gultuke vienu kartu rekomenduojama laikyti vaiką ne ilgiau nei 20 min.

Šie įrenginiai yra pagalbininkai tėvams, bet jokios naudos neduoda kūdikiui.

Įrenginių žala per ilgai naudojant šias priemones gali būti net ir nepataisoma.

Galimos netinkamo įrenginių naudojimo pasekmės

Dažniausia problema yra galvos deformacijos. Kadangi kūdikis yra izoliuotas, jis negali savęs lavinti ir mokytis naujų įvairių dalykų, todėl sutrinka koordinacija, pusiausvyra ir visa stambiosios motorikos raida.

Konteinerio sindromą turintys vaikai taip pat neretai susiduria ir su mąstymo, kalbos suvokimo problemomis vėlesniame amžiuje.

Kas gali padėti išvengti konteinerio sindromo komplikacijų?

Konteinerio sindromo galime lengvai išvengti ir auginti sveiką bei aktyvų vaiką. Pirmiausiai reikėtų atsisakyti nereikalingų įrenginių ir naudoti juos tik tuo metu, kai norime, kad kūdikis būtų saugaus.

Visais kitais atvejais kūdikiui geriausia vieta lavintis yra žemė, kur neribojamai gali daug judėti, išbandyti savo jėgas ir galimybes. Per dieną stenkitės papildomų priemonių nenaudoti ilgiau nei 2 valandos, kuo trumpiau – tuo geriau.

Turite daug klausimų dėl mažylio motorinės raidos ir ko tikėtis kievienu amžiaus etapu? Mylu.lt puslapyje rasite net tris mano paruoštus video seminarus: Kūdikių motorinė raida - patarimai tėvams (0-4 mėn.)Kūdikių motorinė raida (5-8 mėn.) ir Kūdikių motorinė raida (9-14 mėn.)!

Kineziterapeutė Eglė ♥ @PirmasJudesys

 

Taip pat skaitykite:

Pirmasis kūdikio mėnuo: ką svarbu žinoti?

Kada kreiptis į kineziterapeutą?

3 mėn. kūdikio motorinė raida: mūsų stipruolis!

Ką svarbu žinoti apie klubų displaziją?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias