Kada kreiptis į kineziterapeutą? | Motorinė raida

Kartais su laukiu sunerimusių tėvelių klausimo - kada gi kreiptis į kineziterapeutą dėl vaiko motorinės raidos?

Tėveliai turėtų atkreipti dėmesį, jeigu jų kūdikis neatlieka žemiau išvardintų punktų. Turėtumėte kreiptis į kineziterapeutą, jei:

  • Sunkiai kelia galvą ar išvis nekelia galvos, gulėdamas ant pilvo.
  • Nelaiko galvos ir visada reikia nešiojant prilaikyti.
  • Nejudina kojyčių ir jos yra labai įtemptos.
  • Visiškai neatgniaužia kumštukų ir laiko stipriai įtempęs rankas. Kartais tėveliai sako, kad net per jėga, atrodo, reikia atgniaužti kumščius, nes laiko labai labai stipriai.
  • Gulėdamas ant nugaros, kūdikis riečia galvą atgal.
  • Neseka judančio objekto akimis ir visai nereaguoja.

Net jeigu pastebite bent vieną punktą, kurį jūsų mažylis daro iš srities „kada reikėtų sunerimti“, patarčiau kreiptis į kineziterapeutą konsultacijai, nes tai gali būti dalykas, kuris stabdys normalią kūdikio raidą. O juk visi norime būti judrus, sveiki ir energingi!


Kūdikio mankšta

Taip pat mažylis auga ir nori judėti, todėl pasidalinsiu keliais mankštos pratimais. Juos galite drąsiai atlikti kiekvieną dieną, kai mažylis yra geros nuotaikos.

  1. Kūdikis kamuoliukas. Tai toks pratimas, kuris skatins kūdikį verstis. Jo atlikimas: paguldome vaikutį ant nugaros, laikome jo kojytes ir su jo rankytėmis apkabiname po vieną koją. Kai laikome rankas ir kojas kartu – verčiame į vieną ir į kitą šoną.
  1. Rankų tiesimas gulint ant pilvo. Paguldome mažylį ant pilvelio, pasižiūrime, ar mažylis teisingai pasidėjęs rankytes į rankų atramos poziciją, ir tiesiame po vieną ranką į priekį. Galite priekyje pasidėti mėgstamus mažylio žaisliukus ir tarsi jų siekti. Atliekame pakaitomis keičiant rankas.
  1. Ridenimas ant pilvelio. Ant didelio mankštos kamuolio paguldome kūdikį ant pilvo, pasižiūrime, ar teisingai laiko rankytes priekyje, turėtų atsiremti dilbiais. Laikome tvirtai už kojyčių ir ridename kamuolį nuo vieno šono į kitą, taip pat į priekį ir link savęs.

Tai tik keli pratimai mankštai namuose, mankštinkitės saugiai ir lėtai. Stenkitės, kad mažylis būtų geros nuotaikos, pavalgęs ir pamiegojęs.

Daugiau patarimų rasite mano sukurtuose video seminaruose Kūdikių motorinė raida - patarimai tėvams (0-4 mėn.)Kūdikių motorinė raida (5-8 mėn.) ir Kūdikių motorinė raida (9-14 mėn.)!

Kineziterapeutė Eglė ♥ @PirmasJudesys

 

Taip pat skaitykite:

3 mėn. kūdikio motorinė raida: mūsų stipruolis!

Konteinerio sindromas - kas tai?

Ką svarbu žinoti apie klubų displaziją?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias