Ką svarbu žinoti apie klubų displaziją? | Motorinė raida

Klubų displazija | Mylu.lt

Ką naujiems tėveliams svarbu žinoti apie klubų displaziją ir kodėl pirmaisiais mėnesiais reikalinga gydytojo ortopedo konsultacija?

Kūdikio gimimas yra didelis džiaugsmas visiems, bet tėvams prie viso džiaugsmo prisideda ir daug įvairių klausimų ir nežinomybės, todėl labai svarbu tinkamai pasiruošti naujam etapui ir žinoti svarbius dalykus.

Kas yra klubų displazija?

Klubų displazija - tai tam tikra klubo sąnario patologija, kai sąnarys nesivysto taip, kaip reikėtų. Tuomet būtinas ankstyvas ištyrimas ir gydymas, todėl labai svarbu pirmais mėnesiais nuvykti pas gydytoją ortopedą. Pirmais mėnesiais gydymas yra daug greitesnis ir lengvesnis palyginus kai kūdikis yra vyresnis nei pusės metų. O virš metų sulaukę mažyliai jau būna operuojami.

Kaip atpažinti klubų displaziją?

Klubų displazijos iš akies nustatyti neįmanoma, būtina atlikti echoskopinį tyrimą. Šiuo metu dažnai tikrina profilaktiškai ir taip pastebima daug displazijos atvejų.

Yra ir keli požymiai, kurie gali išduoti, kad kūdikis gimė su klubų displazija - tai riboti klubų judesiai, skirtingas kojų ilgis, nevienodos sėdmenų raukšlės ir traškesys klubo sąnaryje. Jeigu vaikas pradėjo vaikščioti ir šlubuoja, taip pat būtina pasitikrinti dėl klubų displazijos.

Klubų displazijos gydymo būdai

Kuo anksčiau pastebima klubų displazija, tuo greitesnį ir legvesnį gydymą gauna mažylis. Dažniausiai iki 6 mėnesių kūdikiai gydomi „Pavliko“ dirželiais arba „Frejko“ pagalvėle, virš pusės metų sulaukusių mažylių kojytes gipsuoja į „varlytės“ poziciją, na, o sulaukusius pusantrų metų – chirurginis gydymas.

Jeigu atsitiko taip, kad yra nustatyta klubų displazija ir reikia nešioti dirželius arba pagalvėlę, tai jie turi būti nešiojami visą parą – ištisas 24 h. Tuo metu, kai yra gydoma displazija, nerekomenduojama jokia veikla be dirželių ar pagalvėlės, kūdikis visą laiką turi būti su jais. Pradžioje dažnai būna sunku apsiprasti ir tėvams, ir kūdikiams, tačiau nešiojimas turi būt sąžiningas ir atsakingas, nes pasekmės nebūna malonios.

Kodėl atsiranda klubų displazija?

Žinoma, tikrai kyla klausimas, kas sukelia klubų displazija ir kodėl ji pasitaiko. Šią patologiją sukelia sėdmeninė vaisiaus pirmeiga, daugiavaisis nėštumas, mažas vaisiaus vandenų kiekis, didesnis vaisiaus svoris, pirmas gimdymas, gimus naujagimiui - kojyčių tiesimas ir standus vystymas. Jei ieškote saugaus vystyklo, kuris užtikris taisyklingą kojyčių vystymąsi, rekomenduoju „Miracle blanket“ vystyklus. 

Klubų displazijos atsiradimui įtakos turėti gali ir aveldėjimas, taip pat mergaitėms klubų displazija pasitaiko dažniau nei berniukams.

Kineziterapija gydymo eigoje nėra leidžiama, klubai visada turi būti atvesti į „varlytės“ poziciją ir įtvaras nenuimamas. Po gydymo rekomenduojama reabilitacija ir mankštos, svarbu pasivyti raidos etapus, jeigu jie vėluoja dėl įtvaro nešiojimo, ir sustiprinti visus kūno raumenis. Žinoma, nereiktų pamiršti guldyti ant pilvo bei atlikti rankų mankštą.

Norite sužinoti, kas būtinga naujagimio motorinei raidai? O gal jūsų mažylis jau paūgėjo? Daugiau patarimų rasite mano sukurtuose video seminaruose Kūdikių motorinė raida - patarimai tėvams (0-4 mėn.)Kūdikių motorinė raida (5-8 mėn.) ir Kūdikių motorinė raida (9-14 mėn.)!

Kineziterapeutė Eglė ♥ @PirmasJudesys

 

Taip pat skaitykite:

Pirmasis kūdikio mėnuo: ką svarbu žinoti?

Kada kreiptis į kineziterapeutą?

3 mėn. kūdikio motorinė raida: mūsų stipruolis!

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias