Pietų miegas darželyje: poilsis ar bausmė? | Miego pelytės

Pietų miegas darželyje: poilsis ar bausmė?

Rugsėjis atneša galybę klausimų apie darželius. Vienas jų - pietų miegas darželyje. Vieniems vaikams jis - puiki proga pailsėti, kitiems - baimę keliantis laikas. 

Jūsų žinutės rodo, kad darželiuose situacija jei ir keičiasi, tai labai lėtai: migdoma iki vėlyvo amžiaus, net jei vaikui to nereikia; miego trukmė yra ilga ir tik retame darželyje suteikiama galimybė nemiegoti. 

Pietų miegas reikalingas tik labai mažai daliai ikimokyklinio amžiaus vaikų.

Daugelis jo atsisako apie 4 metus, o neretai ir anksčiau.

Tačiau neretai įsisukame į ydingą pietų miego ratą: 

Vaikas užmiega pogulio darželyje - negali užmigti iki vėlyvos nakties - sunkiai keliasi ryte, nes trūksta nakties miego - yra pavargęs - darželyje ir vėl užmiega…

Tai, kad vaikas darželyje užmiega, dar NEREIŠKIA, kad miego jam reikia. Tai lygiai taip pat gali reikšti, kad jam trūksta nakties miego, kuris regeneracine prasme yra daug vertingesnis, nei dienos miegas!

Jei vaikas miega pogulio vakare užmiega iki 21 val., lengvai keliasi ryte - valio, reiškiasi viskas jam puikiai tinka.

Antroji istorijos dalis

Vaikai, kurie neužmiega, VIS DAR yra verčiami gulėti pusantros-dvi valandas arba tėvai sulaukia skambučio su prašymu pasiimti, nes neužmiega ir trukdo miegoti kitiems”.

Toks prašymas išgulėti kelias valandas niekaip nesuderinamas su darželinio amžiaus vaikų raida. Kad ir kaip norėtų, vaikai tiesiog to NE-GA-LI. Vertimas tai daryti dažnai gali baigti vaiko nenoru eiti į darželį, sunkiais emociniais išgyvenimais ar baimėmis. 

Ar žinau tobulą šios situacijos sprendimą?

Deja, ne. Bet tikiu, kad vis labiau suvokdami ir vertindami mūsų vaikų unikalumą, rasime būdų, kaip patenkinti ne tik miegoti norinčių vaikų poreikius. 

Daugeliui vyresnio amžiaus darželinukų puikiai pakanka 20-30 min poilsio klausant pasakos + 20-30 min ramios veiklos, kad jie pailsėtų. Taip jie anksčiau užmigs vakare, gaudami organizmui reikalingiausio nakties miego. O ir tėvams tikrai pravers kelios valandos sau.

Tikiu, kad pokyčiai pamažu gali vykti, tačiau tam tikrai būtina ir mūsų, tėvų, iniciatyva, pasiūlymai, kartais net reikalavimai.


- Dovilė 🤍 @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Neramus darželinukų miegas

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį

Kuo ypatingas vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, miegas (3-10 metų)

Žiemos laiko persukimo strategijos

 

Klausykitės tinklalaidės epizodo:

032: Darželio pietų miegas: tarp poilsio ir prievartos. Pokalbyje dalyvauja Akvilė Giniotaitė ir Dovilė Šafranauskė

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias