Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį | Miego Pelytės®

Saugokite nuo pervargimo - tai vienas pirmųjų patarimų, kurį išgirsta tėvai, besidomintys kūdikio miegu. Ir tikrai - kūdikio pervargimas yra vienas pagrindinių ramaus miego trikdžių.

Visgi... Nepaisant mūsų pastangų, kartais taip jau nutinka ir vaikai pervargsta. Tai nereiškia, kad jūs kažką pražiopsojote, nepadarėte ar nepastebėjote. Naujagimiai pervargti gali labai greitai, užtenka daugiau naujų įspūdžių, garsų, kvapų ar tiesiog nepavyko užmigti. Apie kūdikių pervargimą pasakoja Mylu.lt miego specialistė Dovilė Šafranauskė.

Kodėl pervargęs kūdikis nemiega?

Ir visgi, jei pervargo, tai gal gali užmigti ir pailsėti? Visai gera ir logiška mintis suaugusiųjų gyvenime, tačiau kūdikiams tai viena sunkesnių užduočių.

Pervargusio kūdikio organizme išsiskiria kortizolis ir adrenalinas, kurie atsakingi už aktyvią būdravimo būseną bei reguliuoja cirkadinį ritmą. Ši būsena primena streso, išgąsčio ir pavojaus jausmus. Tad ramiai užmigti tikrai labai sunku, bet ramiai būdrauti ir užsiimti veiklomis – taip pat nebepavyksta. Todėl dažnai pervargusius kūdikius galime pažinti iš:

  • noro būti fiziniame kontakte;
  • sunkiai nuraminamo verksmo;
  • intensyvaus verksmo. Kartais gali atrodyti, jog kūdikiui kažką skauda;
  • išraiškingų veido mimikų;
  • kūno įtampos arba galvos rietimo atgal.

Kaip galime padėti pervargusiam kūdikiui?

Pervargusiam kūdikiui gali būti sunku nurimti ir dar sunkiau užmigti, todėl jam prireiks mūsų pagalbos ir švelnumo bei tinkamos aplinkos. Visgi, turime atsiminti, kad kiekvienas kūdikis į pagalbą reaguoja skirtingai, todėl siūlydami vieną ar kitą nusiraminimo būdą, stabėkime kūdikio reakciją – nuostabiai vienam kūdikiui tinkantis būdas gali visai netikti kitam.

  1. Mūsų būsena

Kad ir kaip keistai skambėtų, kūdikio raminimas prasideda sulig ramia mūsų būsena. Kai kūdikis nenumaldomai verkia, mūsų smegenys siunčia pavojaus signalus, todėl ir mūsų reakcijos kartais gali būti neadekvačios: aprėkėme partnerį, nes ne taip supa; pykstame ant savęs, nes nežinome, ką daryti; norisi kuo stipriau supti kūdikį, kad tik verksmas liautųsi...

Visa tai normalu, todėl žinodami tai, pirmiausia susikoncentruokime į save. Nuleiskime pečius, atpalaiduokime veidą, lėtai ir giliai kvėpuokime. Pervargimo verksmas tikrai nemalonus, tačiau jis kūdikiui nepavojingas. Mums nurimus, bus lengviau nurimti ir kūdikiui, o taip pat lengviau pasinaudosime kitais raminimo būdais.

  1. Aplinka

Jei tik įmanoma, kuo greičiau keliaukime į ramią, nuošalią aplinką, kur galėsime susikoncentruoti į savo mažylius ir jų raminimą. Nors kai kurie mažyliai rimsta lauke, dažniau nusiraminimui padės nedidelis, pritemdytas kambarys, kuriame įjungtas baltas triukšmas. Kalbėkite su kūdikiu ramiu, prislopintu balsu, laikykite ant rankų jam patogia poza, priglauskite prie savęs, niūniuokite ar sakykite garsą ššššš. Baltą triukšmą kiek pagarsinkite - dažnai tai padeda mažyliams nurimti ir užsiliūliuoti.

  1. Žindymas ar buteliukas

Neretai įsiaudrinę mažyliai atsisako krūties ar buteliuko. Pamėginkite kiek nuraminti kūdikį ir vėl pasiūlykite pieno. Jei kūdikis atsisako, priverstinai siūlyti tikrai nereikia – kartais pervargę kūdikiai tiesiog negali susikoncentruoti į maitinimą, todėl jam priešinasi. Patogesniam žindymui galite išbandyti ir žindymo pagalvę.

  1. Drabužiai

Pamėginkite mažylį nurengti, dėl visa ko apžiūrėkite rankų ir kojų pirštukus ar nėra apsisukusio plauko ar siūlo. Nustebsite – tai neretai gali sukelti sunkiai nuraminamą verksmą. Dažnai išsilaisvinimas iš drabužių kūdikiams suteikia laisvumo jausmą ir padeda nurimti.

  1. Prisilietimai

Švelniai glostykite, pamasažuokite kūdikį. Prisilietimas yra vienas saugumo pojūčių mažyliams, todėl pervargus gali padėti nurimti.

  1. Vystymas

Jei vieni mažyliai rimsta vos išrengti nuogai, kitiems jaukiau būti suvystytiems arba įvilktiems į amžiui ir oro temperatūrai tinkamą miegmaišiuką. Kūdikius iki 3,5 mėn. galime tampriai vystyti į tam skirtą vystyklą, vyresniems, galima pasinaudoti antklodėle, kuri padės prispausti vaikučio rankytes ir jam pasijusti saugesniu. Neretai pervargę kūdikiai vystomi dar stipriau įsiverkia, tačiau turime stebėti, kas vyksta po kelių minučių, nes įprastai vaikai greitai ima ramintis.

  1. Ritmiški judesiai

Supimas ir kiti judesiai ramina daugelį kūdikių. Išmėginkite ritmišką supimą aukštyn-žemyn arba siūbavimą į šonus. Į pagalbą galima pasitelkti ir vežimėlį, nes kartais pervargęs kūdikis net nenori būti ant rankų, įsiverkus pakyla kūno temperatūra ir jam paprasčiausiai karšta! Raminti gali ir supimasis supynėje ar gultuke. Tačiau prisiminkite, jog šios priemonės nėra saugios ilgesniam miegui be suaugusiųjų priežiūros.

Privenkite supti pernelyg stipriai, nes toks judesys gali stimuliuoti ir taip pervargusius mažylius. Kai kuriuos mažylius magiškai nuramina važiavimas automobiliu. Visgi patarčiau vengti tokio raminimo būdo nakties metu arba kai patys jaučiatės pavargę, nes vairuoti tokioje būsenoje tikrai nesaugu.

8. Vanduo

Pervargs kūdikis natūraliai įsitempia, todėl panirimas į šiltą vandenį padeda kūnui atsipalaiduoti, o tuo pačiu ir nurimti nervinei sistemai. Turime atkreipti dėmesį, kad maudynės būtų trumpos ir malonios kūdikiui, nes jos gali turėti ir stimuliuojantį efektą.

Jei neturime galimybės išsimaudyti vonioje, leiskime rankytėmis pasipliuškenti tekančiame vandenyje. O visai mažus kūdikius paraminkime laikydami horizontali ir leisdami šiltam vandeniui tekėti viršugalviu.

 _____________________

Kai mūsų vaikai verkia, o mes negalime jų nuraminti, net ir ramiausius tėvus užplūsta stiprios emocijos. Tai visiškai natūralu. Todėl jei jaučiate, jog nebegalite ištverti mažylio verksmo, paprašykite partnerio pagalbos arba padėkite mažylį saugioje vietoje ir trumpam išeikite. Nusiraminkite, pakvėpuokite ir tik tada vėl grįžkite pas kūdikį. Prisiminkime, kad beveik visi kūdikiai kartais pervargsta ir todėl būkime švelnūs ir atlaidūs pirmiausia sau.

Mažylis dažnai pervargsta? Galbūt atsakymą rasite netinkamoje kūdikio dienotvarkėje. Tam specialiai parengiau video seminarą Individualios kūdikio dienotvarkės principai (0-12 mėn.).

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Atostogos su mažyliu ir miegas: ką verta prisiminti?

Ką daryti, jei vaikai keliasi anksti? 10 dažniausių priežasčių ir būdai joms spręsti

Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį

Nepaaiškinamas vakarinis verksmas

    Krepšelis

    Jūsų krepšelis tuščias