Vaiko miegas atostogų metu: ką verta prisiminti? | Miego pelytės

Ruošiantis atostogoms, neretai vis išlenda nerimas dėl mažylio miego naujoje vietoje: ar pavyks laikytis dienotvarkės, ar vaikas nepervargs, kaip turi atrodyti vaiko miegas atostogų metu. O jei viešbutyje bus triukšminga?

Neleiskite šioms mintims apkartinti pasiruošimo džiugesio ir pasinaudokite keliais patarimais, kurie padės ne tik lengviau keliauti visai šeimai, bet ir išvengti kelionėse pasitaikančių netikėtumų.

  1. Kuo įprastesnė dienotvarkė

Įprastas miego ritmas tikrai padeda mažyliams jaustis saugiau ir miegoti geriau, todėl prisilaikykime jo tiek, kiek tik įmanoma. Tuo pačiu atkreipkime dėmesį į kelis dalykus:

  • Dėl įspūdžių gausos, naujų vietų, žmonių, mažyliai gali pervargti dažniau, todėl būtinai atkreipkime dėmesį į nuovargio ženklus, nes būdravimo laikai gali sutrumpėti.
  • Jei diena buvo aktyvi, ankstesnis migdymas nakčiai – puikus pasirinkimas.
  • Naujoje vietoje mažyliai dažnai keliasi anksčiau, todėl gali prireikti papildomo dienos pogulio.

Priminkime sau, kad tai - atostogos, ir būkime atlaidūs. Net jei ir nepavyksta laikytis dienotvarkės ar ji visiškai kitokia nei namuose, nereikia dėl to nerimauti. Grįžus namo, viskas stos į savo vietas, o dabar verčiau susitelkti į malonius atradimus, pojūčius ir mėgavimąsi atostogomis.

  1. Baltas triukšmas - pagalbininkas vaiko miegui atostogų metu

Jei baltąjį triukšmą naudojate namuose, belieka tik įsimesti į lagaminą. Tačiau kelionėse jis praverčia net ir tiems mažyliams, kuriems jo nereikia namuose. Kurortinės vietovės, viešbučiai neretai būna triukšmingesni nei aplinka mūsų namuose. Mažyliui jau laikas miegoti, o kažkur groja muzika ar vyksta garsūs pokalbiai, vis atkreipiantys vaiko dėmesį.

Baltasis triukšmas veikia kaip garso užuolaida, suliedamas kitus garsus ir juos slopindamas. Todėl tokiose situacijose jis taps puikiu pagalbininku. Kelionėms geriausiai tiks nepertraukiamai veikiantys balto triukšmo aparatai.

  1. Tamsa

Net jei mažylis nėra įpratęs miegoti aklinoje tamsoje, kartais viešbučių užuolaidos tikrai nuvilia. Ypač jei tenka laimė saule džiaugtis nuo pat ankstyvo ryto. Kad išvengtume tokių netikėtumų, į lagaminą įsimeskime „tamsos rinkinuką“: ritinėlis storų didelių šiukšlių maišų ir lipnios juostos (geriausia ne itin stipraus lipnumo, kad nepaliktų žymių).

Na, o daug keliaujantiems ir miegantiems tik aklinoje tamsoje mažyliams galbūt praverstų tamsi miegojimo lovelė, kaip Slumberpod?

  1. Miego apranga ir vaiko miegas

Ypač keliaujant į šiltesnius kraštus, atrodo, kad naktimis bus šilta ir dėl miego aprangos nerimauti neverta. Visgi... Dažnai kambariuose bus oro kondicionierius, o ir paryčiais oro temperatūra įprastai gerokai nukrenta, tad mažyliui gali tapti vėsu. Keliaujant į šilto klimato šalis, geriausiai rinktis 0,5 ar 1 tog miegmaišius.

Nuostabu, jei pasiimsite miegmaišiuką, su kuriuo mažylis jau miegojo namuose ir prie kurio yra įpratęs. Kūdikiai ir maži vaikai ypatingai jautrūs kvapams, todėl namais kvepiantis miegmaišiukas suteiks saugumo ir jaukumo.

  1. Kūdikio monitorius

Jei mažyliui užmigus norite skirti laiko romantiškam pasimatymui, tikrai nereikia vežtis kūdikio monitoriaus. Pasinaudokite BabyCam aplikacija. Jums tereiks 2 telefonų + interneto ryšio.  Labai lengva, saugu ir jokios papildomos vietos lagamine.

  1. Papildoma miego pagalba

Daugelis šeimų pastebi, jog vaikai daug ramiau miega nakties metu, jei pavyksta dienoje turėti bent vieną ilgesnį nei valandos pogulį. Visgi, aktyviau keliaujant, tai gali būti nelengva, todėl prigriebkite nešioklę ar horizontalią padėtį turintį vežimėlį, kad net ir keliaudami galėtumėte pasiūlyti pažyliui tinkamai pailsėti. O taip pat, planuodami dienos veiklas, suplanuokite ir ramesnį laiką miegui.

  1. Tinkamo kelionės tempo parinkimas turi didelę įtaką vaiko miegui atostogų metu

Keliaujant vaikai patiria daug įspūdžių. Tai labai smagu ir naudinga, tik kartais visko gali būti per daug. Todėl planuodami kelionę, tempą sulėtinkite tiek, kad jis būtų patogus ir kartu keliaujančiam mažyliui. Keliaujant su vaikais visada pasiteisina taisyklė: mažiau yra daugiau!

  1. Tik išbandytos priemonės

Net ir keliaujant su vaikais, nesinori apsikrauti daiktais – juk visko galima nusipirkti vietoje! Tačiau augindami jautresnius mažylius ar keliaudami šalį, kurioje klimatas labai skiriasi nuo vietinio, būkime atidūs. Mat suerzinta oda, sauskelnių alergija, bėrimai nuo saulės, prakaito ar pasikeitusi miego aplinka gali būti neramesnio miego priežastimi. Ypač jei auginate jautresnį kūdikį.

Geriau vežkitės jau anksčiau išbandytas apsaugos nuo saulės priemones, įprastas sauskelnes, savo Purflo lovelę, kad galėtumėte palaikyti kūdikiui pažįstamą miego režimą bei aplinką ir kitas mažylio priežiūros priemones, kurių kelionėje prireiks. Venkime kelionėse mėginti naujas priemones ir pasitikėkime tuo, ką mažylis jau išmėgino anksčiau.

_____________________

Pagrindinis kelionių rebusas - kaip išlaikyti pusiausvyrą tarp atostogų malonumų ir kūdikio poreikių. Vieno atsakymo nėra, nes tik jūs patys, pažinodami savo mažylį, galite nuspręsti, kiek jis toleruos ilgesnius vakarus, nukrypimus nuo dienotvarkės ar įspūdžių gausą. Tačiau būkime realistais - tikėkimės mažiau, mėgaukimės daugiau ir pasitikėkime savo mažyliais. Na, o jei atostogų metu visai pamiršite apie dienotvarkes, nesukite per daug galvos - grįžę namo, grįšite ir į įprastą ritmą.

Mažylis dažnai pervargsta? Galbūt atsakymą rasite netinkamoje kūdikio dienotvarkėje. Tam specialiai parengiau video seminarą Individualios kūdikio dienotvarkės principai (0-12 mėn.).

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Besilaukiančiųjų ir mamų miegas

Ką daryti, jei vaikai keliasi anksti? 10 dažniausių priežasčių ir būdai joms spręsti

Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį

Asmeninė dienotvarkė – individualiems kūdikio poreikiams

Ką daryti - kūdikis miega TIK ant manęs?

    Krepšelis

    Jūsų krepšelis tuščias