Kaip padėti vaikams prisitaikyti prie žiemos laiko? | Miego pelytės

Kaip padėti vaikams prisitaikyti prie žiemos laiko  Miego pelytės laiko persukimas pagalva vaikų miegui kūdikių ir vaikų miego konsultantė Dovilė Šafranauskė Mylu.lt miego konsultacija perėjimas prie žiemos laiko kūdikio dienotvarkė

Žinau, žinau, kad žiemos laiko persukimas kelia siaubą visiems tėvams, kurių namuose rytas JAU ir dabar prasideda gerokai anksčiau nei norėtųsi! Tad pasiaiškinkime, kaip padėti vaikams prisitaikyti prie žiemos laiko.

Dažna šeima pasvarsto: nejau 6 val. prasidedanti diena dabar prasidės 5 val.? Ir ne, ankstyvesnis miego laikas šioje situacijoje nelabai džiugina. Žinau. Todėl pats laikas apžvelgti kelis metodus, kuriuos galite pradėti taikyti jau šią savaitę. 

1. Nuosaikus vėlyvesnio ryto metodas

Šis perėjimo prie žiemos laiko metodas tiks tik tiems mažyliams, kurie nieko prieš ryte pamiegoti (taip, būna ir tokių), ir neretai turime juos žadinti, kad išlaikytume dienos ritmą.

Likus 4 dienoms iki žiemos laiko persukimo, kasdien pavėlinkime ryto pradžios laiką +15 minučių. Atitinkamai 15 minučių pavėlinkime ir visus dienos miegelius, kad nakčiai miegoti taip pat nukeliautume 15 min vėliau. Tokiu būdu sekmadienį, laikui pasikeitus į žiemos laiką, gyvensime mums įprastu ritmu.

2. Nuosaikus būdravimo laikų ilginimo metodas

Jei jūsų rytas šiuo metu ankstyvesnis, nei jums norėtųsi, o ilgiau pamiegoti niekas nenori, pamažu keiskime užmigimo nakčiai laiką. BET negalime tik vėlinti užmigimo, būtinai turime atsižvelgti ir į mažylio dienotvarkę, prailginant būdravimo laikus.

Kaip tai atrodo:

  • Pradėkite likus 3-4 dienoms iki laiko persukimo ir kiekvieną būdravimo laiką pailginkite 5-15 min. Atitinkamai pasivėlins ir nakties miego laikas. 
  • Kuo jaunesnis vaikas, tuo mažiau ilginame būdravimo laiką, nes saugome nuo pervargimo. Tikėtina, kad atitinkamai pasivėlins ir ryto pradžios laikas, ko mes ir lauktume. 

3. Darželinukams ir mokyklinukams

Vaikams, kurių pabudimo ir/ar pogulio laikas yra fiksuotas, pokyčius galime pradėti daryti tik nuo penktadienio vakaro, nes kitomis dienomis jie dar turi laikytis įprasto ritmo, kad laiku būtų ugdymo įstaigose.

Penktadienį pavėlinkime miego laiką 20 min., na, o šeštadienio ryte galime atsipalaiduoti ir leisti vaikams pamiegoti į sveikatą. Tačiau šeštadienio miego laikui pridėkite dar 20 min. Tokiu būdu sekmadienį jau keliausite miegoti kaip įprastai.

4. Ankstyvo vakaro metodas prieš persukant laikrodžius į žiemos laiką

Jei jums nėra itin svarbu, kada prasideda rytas arba namuose turite darželinuką/mokyklinuką, kuriems sunku išsiridenti iš lovos, tai - pati pačiausia strategija, padedanti prisitaikyti prie žiemos laiko!

Galite tiesiog nieko nekeisti, sekmadienį keliauti miegelio valanda anksčiau ir pirmadienį pasimėgauti ankstyvesniu, lengvesniu rytu. Galbūt tai bus pati geriausia proga išlaikyti ankstyvesnį nakties miego laiką? 

5. „Spręsime vėliau metodas

Net kelis metus su savo dukromis rinkausi būtent šį metodą. Pirmiausia sulaukiame žiemos laiko persukimo, o tik tada sprendžiame, ar reikia kokių korekcijų. Kodėl? Nes daugybė vaikų sekmadienį pabus pagal naują laiką arba labai arti jo - taip mus nustebindami, kad joks pokytis net nebuvo reikalingas.

O jei taip neįvyks, visiškai įmanoma aukščiau aprašytus vėlyvesnio ryto ar vėlyvesnio vakaro metodus pritaikyti ir PO laiko persukimo. 

Norint padėti vaikams prisitaikyti prie žiemos laiko (kaip ir tėvams), verta kuo daugiau laiko leisti natūralioje dienos šviesoje, išlaikyti įprastą miego rutiną, fizinį aktyvumą. Vengti saldumynų ir ekranų likus 2 valandoms iki miego, o kofeino turinčių gėrimų - likus 8 valandom iki miego. Gero miego!

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Žiemos laiko persukimo strategijos

Savarankiškas vaikų miegas: kodėl miego mokymai neveikia?

Todlerystės miego regresija

5 žingsniai į ramų kūdikių miegą

Ką daryti, jei vaikai keliasi anksti? 10 dažniausių priežasčių ir būdai joms spręsti

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias