Kaip grįžti į darželio ar mokyklos miego ritmą? | Miego pelytės

Kaip grįžti į darželio ar mokyklos ritmą Miego pelytės pataria kūdikių ir vaikų miego konsultantė Dovilė Šafranauskė vaiko dienotvarkė darželio ritmas vaiko miego ritmas miego patarimai savarankiškas miegas vyresnių vaikų miegas Mylu.lt miego seminarai

Artėjant rudeniui, vis dažniau pagalvojame, kaip grįžti į darželio ar mokyklos miego ritmą? Šį kartą pasidalinsiu keletu patarimų, kuriuos pritaikyti galėsite jau šį vakarą.

ŠIANDIEN, taip būtent šiandien yra ta diena, kuomet turėtume pradėti grįžti į darželio/mokyklos dienotvarkę, jei norime po savaitės atsikelti laiku ir ramiai susiruošti.

Natūralu, kad vasaros laiku atsipalaiduojame, o vaikų dienotvarkės pasikoreguoja pagal žaidimų ir vėlyvų vakarų miego ritmą. Visgi, jei nuo darželio/mokyklos dienotvarkės nuklydote +/-30 min, nesukite galvos - paprastai tokį skirtumą kūnas lengvai toleruoja tiesiog prabundant anksčiau. O jei nuklydote daugiau - jums pravers keli patarimai, kad užtikrintumėte, jog vaikai pamiegotų pakankamai.

Taigi, kas yra PAKANKAMAI? 3-5 metų vaikams miego reikia 10-13 val. per parą (pogulis + nakties miegas); 6-12 metų vaikams - 9-12 val. miego. Pagal būtiną pabudimo laiką ir miego poreikį, paskaičiuokime atgal: kada vaikas turi miegoti bei kada turime pradėti vakaro rutiną.

Pvz.: ryte turime keltis 7 val., vakare vaikas turi miegoti 21 val.

Valandos taisyklė:

Jau šį vakarą pasirūpinkite, kad vaikas miegoti nueitų ne vėliau, kaip viena valanda nuo būsimo užmigimo laiko. Jei būsimas miego laikas 21 val., tuomet ne vėliau 22 val.

Na, o kitą rytą pažadinkite ne vėliau kaip viena valanda vėliau būsimo pabudimo laiko, pvz., 8 val.

Miego ir pabudimo ankstinimas:

Kas 2 dienas 20 min paankstinkite ėjimo miegoti laiką bei 20 min pažadinkite anksčiau, kad po savaitės jau būtumėte reikalingame darželio/mokyklos ritme.

Pagalba vaikų miegui:

  • Vaikai lengvai užsižaidžia, o šviesūs vakarai mažai padeda, todėl ir pati visuomet užsistatau žadintuvą, kada turi prasidėti vaikų vakaro rutina. Vaikai ir patys, išgirdę pažįstamą melodiją, žino, kad laikas keliauti į vonią.
  • Keičiantis ritmui, dažnai prireiks ilgesnio pasiruošimo ir nusiteikimo miegui laiko, todėl pradėkite ruoštis ankstėliau.
  • Kalbėtis. Mes dažnai pamirštame kalbėti su vaikais apie miego naudą, kas vyksta, kai mes miegame, kodėl poilsis yra svarbus. Taip, jie nebūtinai nori klausyti, betgi padės Youtube animuoti filmukai „Why do we sleep?“ ir panašūs.

Kad vaikų miegas būtų ramesnis:

  • Vakarienę pavalgykite bent 2 val. iki miego ar net anksčiau.
  • Po vakarienės nebevalgykite saldumynų bei nenaudokite ekranų. Verčiau išeikite į lauką, skaitykite, žaiskite kitus žaidimus.

Taigi, jei pavyks laikytis šių kelių patarimų, į darželio ar mokyklos miego ritmą sugrįžti bus visai nesunku!

O gal pirmąkart keliausite į darželį? Jums pravers žinios apie būsimą adaptaciją darželyje. O daugiau apie vyresnių vaikų miegą sužinosite mano seminare „Vyresnių vaikų miegas (2-4 metai)“.

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes
 

Taip pat skaitykite:
Darželio ir mokyklos miego rutina
Todlerystės miego regresija
Neramus darželinukų miegas
Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?
Darželio pietų miegas: tarp poilsio ir prievartos

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias