Darželio ir mokyklos miego rutina | Miego pelytės

Darzelio ir mokyklos miego rutina Miego pelytes Mylu.lt

Kad ir kokie vasariški orai mus džiugintų ir dovanotų daugiau atsipalaidavimo, visai netrukus vėl planuosime rudens veiklas ir grįžimą į darželio ar mokyklos miego rutiną. 

Natūralu, jei atostogų laiku nusistovėjo kiek laisvesnės miego rutinos. Todėl nemažai tėvelių nerimauja, kaipgi vėl reikės grįžti prie ankstyvo pabudimo, ruošos ir kelionės į darželius ar mokyklas.

Tad keli patarimai pravers šį pokytį palengvinti:

  • Likus bent savaitei iki grįžimo į fiksuotą miego rutiną, nuosekliai artinkite ryto pradžios laiką prie tokio, koks bus įprastas, prasidėjus veikloms. Kasdien paankstinkite pabudimą 15-20 min. 
  • Atsižvelgdami į vaiko amžių ir pabudimo laiką, nustatykite tinkamaiusią nakties miego laiką, kad vaikas galėtų pakankamai pailsėti: 3-5 m. - 10-13 val. (įskaičiuojant pietų miegą); 6-13 m. - 9-11 val.;
  • Grąžinkime arba sukurkime pasiruošimo eiliškumą: susidėti drabužius rytojui, nupiešti ar nufotografuoti ryto ir vakaro veiklas, aptarti, kiek konkreti veikla trunka. Tegul vaikas bus atsakingas už jų vykdymą, pažymėjimą, kas jau atliktas kas ne. O galbūt smagu bus sekti laiką vaikiško taimerio pagalba? Šis smagus žaidimas labai palengvina pasiruošimą.
  • Vasarojant vaikams rūpi daugybė temų, tačiau miego svarba organizmui tikrai nėra viena jų. Raskite laiko apie tai pasikalbėti, priminti vaikams, kad pailsėję jie daug daugiau galės nuveikti mokykloje ar daželyje, turės daugiau jėgų ir energijos. Labai dažnai tiesiog pamirštame, kad vaikams tai nėra savaime suprantama.
  • Kaip grįžtame prie miego rutinos, aptarkime ir kitas namų taisykles ir jų pokyčius. Galbūt bus mažiau saldumynų ar ekranų laiko. Piktnaudžiavimas jais gali daryti neigiamą įtaką vaiko gebėjimui užmigti ir miegoti ramiai. 
  • Peržvelkime ir miego aplinką. Vasarojant vaikas ūgtelėjo, gal pasikeitė jo interesai ir pomėgiai. Todėl nauja pagalvė, patalynė ar kambario dekoracijos padidins norą vakare leistis į miego keliones.
  • Ne mažiau svarbus mūsų, tėvų, pavyzdys. Tai, ko linkime savo vaikams, pirmiausia turime daryti ir patys, tiesa?

Pirmąkart keliausite į darželį? Jums greičiausiai praverstų žinios apie būsimą adaptaciją darželyje. O daugiau apie vyresnių vaikų miegą sužinosite mano seminare „Vyresnių vaikų miegas (2-4 metai)“.

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Todlerystės miego regresija

Neramus darželinukų miegas

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Kuo ypatingas vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, miegas (3-10 metų)

Snoo lopšys - pagalba ar žala? 

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias