Kūdikio maudynės prieš miegą: už ir prieš? | Miego pelytės

Maudynės prieš miegą: už ir prieš?

Kūdikio maudynės prieš miegą - viena populiariausių vaikų vakaro rutinos veiklų. Tačiau ar jos tinka ir yra būtinos visiems vaikams?

Kuo kūdikių maudynės prieš miegą gali padėti?

Nukritusi kūno temparatūra - būtent todėl po vonios lengviau užmigti. Šiltame vandenyje kraujo apytaka pagreitėja ir kūno temperatūra pakyla. Išlipus iš vonios, kūdikio kūno temperatūra šiek nukrenta ir būtent tai sukelia organizme mieguistumą. 

Taip pat daugeliui tėvų maudynės atrodo kaip būtina vakaro ritualo dalis. Ir jei jos suteikia džiaugsmo tiek tėvams, tiek ir vaikams - puiku, nieko keisti nereikia!

Kaip kūdikio maudynės prieš miegą gali trukdyti?

Visgi, kartais vaiko maudynės labiau trukdo, nei padeda. Nes kiekvienas mažylis yra skirtingas ir unikalus. 

  • Kartais maudynės vaikams taip patinka, kad tampa tikrų tikriausia stimuliacijos veikla, po kurios visai ne miegas galvoje. Jei tai pastebite, pamėginkite kūdikio maudynes paankstinti ir maudytis likus 1,5-2 val. iki miego laiko. 
  • Būna, kad vaikai vonioje verkia, tarsi jos bijotų ar maudynės nepatiktų. Gali būti, kad mažylis jau yra per daug pavargęs. Pamėginkite maudytis anksčiau, o galbūt perkelti šią veiklą į kitą dienos laiką, tarkim, po pietų miego ar netgi pirmoje dienos pusėje. 
  • Jei dažnai pagauname save, kad nebeturime jėgų maudymui, skubame, kad spėtume iki miego laiko, taip pat verta pasvarstyti ankstyvesnį maudynių laiką.

O kaip gi rutina? Kaip mažylis supras, kad jau atėjo nakties miegas?

Mūsų vaikai labai nuovokūs, tad galite neabejoti - supras.😉

O jei dar turėsite 3-4 pasikartojančius veiksmus kas vakarą, tai ir bus pakankamas ženklas. Tarkim: sauskelnių pasikeitimas ir persirengimas pižama, langų užtraukimas ar atsiveikinimas su žaisliukais, vakarinis pasimylavimas, pasikalbėjimas, knygelės paskaitymas ar pavartymas, jei vaikui ji įdomi, lopšinė ir miegelis.

Paeksperimentuokite su kūdikio maudynėmis prieš miegą

Abejojančius tėvus visuomet raginu padaryti nedidelį eksperimentą: 4-5 dienas mažylio maudynes perkelti į kitą laiką ir pastebėti - kaip dėl to keičiasi/nesikeičia užmigimas, kaip jaučiatės patys maudydami kitu metu? Taip sprendimą priimti bus daug lengviau!

Norite atrasti savo mažyliui tinkančią dienotvarkę? Jums padės mano paruoštas išsamus video seminaras Individualios kūdikio dienotvarkės principai!

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Neramus darželinukų miegas

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį

Kuo ypatingas vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, miegas (3-10 metų)

Snoo lopšys - pagalba ar žala? 

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias