5 patarimai, kaip atsisveikinti prie darželio | Pagarbi Tėvystė

5 patarimai, kaip atsisveikinti prie darželio

Mano dukros keičia darželį. Leidžiu sau dėl to nerimauti. Ir štai, prieš akis iškyla atsisveikinimas darželyje. Taip, joms tai ne pirmoji adaptacija ir visgi… Atsisveikinti prie darželio tikrai nėra lengva. Kaip tai padaryti?

Dalinuosi, kas veikia mums. Galbūt tai pravers ir jums!

1. Atsisveikinimas prasideda ne darželyje

Jis prasideda tada, kai vakare žaidžiame ryšio žaidimus, kurie leidžia vaikams prisipildyti ryšio ir jaukintis atsiskyrimą. Paprasčiausios slėpynės, kai išsiskiriame ir susitinkame. Apsikeitimas vaidmenimis, kai aš nenoriu, kad vaikai mane paliktų: jos bando nueit, o aš sakau neik, nepalik manęs. Įprastai sukelia labai daug juoko, apsikabinimų ir linksmumo. Tuo pačiu rimsta išsiskyrimo baimė. 

2. Vaiko vedimas per atsisveikinimo prie darželio procesą

Detaliai vakare apkalbam, kas bus, kaip ateisim, ką pasakysiu, ką padarysiu. Galima pasitelkti ir žaisliukus, kurie eina į darželį ir išsiskiria su mama”. 

3. Laikas kartu prieš žengiant į darželį

Tikrai patyrėt, kaip sunku išsiskirti, jei šalia stovi auklėtoja, ir jaučiame vidinę įtampą atsiskirti greičiau. Jau dabar! Todėl aš atsisveikinimą pradedu dar prie automobilio.

Kartais tai pabuvimas apsikabinus. O kartais gaudynės aplink mašiną. O gal koks smagus atsisveikinimo ritualas? Kartais kokio grupės draugo ar draugės sulaukimas - juk visada smagiau kompanijoje. 

4. Atsisveikinom prie darželio - išėjau

Pačiame darželyje jau prireiks užtikrintumo. Man padeda, jei visą atsisveikinimą šypsausi. Rimtai. Tai padeda neįsitempti (mūsų smegenys gauna signalus, kad viskas OK), auklėtojos atsipalaiduoja, vaikai pasijunta saugesniais. Ir nėra ko delsti - bučkis ir užtikrintas ate. 

5. Leidžiu sau liūdėti, jaustis kalta, bloga mama ir dar bala žino ką

Neretai būtent MŪSŲ mintys ir mamiškos ar tėviškos emocijos trukdo mums pasitikėti savo sprendimais. O gal galėjau nevest? O gal ten blogai? Jei tik yra su kuo pasikalbėti, išsakyti, išverkti tokius jausmus, būtinai tai padarykime. Kuo lengvesne širdim keliaujame mes, tuo lengviau ir mūsų vaikams. 

Ne visai tradiciniai, mano patikrinti, šie patarimai išsklaido įtampą ir stipriai padeda lengviau atsisveikinti prie darželio.

Na, o jei jūsų laukia pirmoji adaptacija, būtinai užmeskite akį ir į mano parengtą išsamų seminarą apie tai, kaip pasiruošti darželiui: Pasiruošimas darželiui ir adaptacija (1-6 m.)! ♥

- Dovilė 🤍 @pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Mamų bendrystės svarba emocinei gerovei

Kaip išmokyti vaikus orientuotis pasimetus?

Ar žindomi vaikai darželyje adaptuojasi sunkiau?

Sukilusios vaiko emocijos – ženklas, jog trūkinėja jūsų tarpusavio ryšys

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias