Wonder weeks - verta (ne)abejoti? | Miego pelytės

Wonder weeks - verta (ne)abejoti Miego pelytės Dovilė Šafranauskė Nuostabiosios savaitės kūdikių raida vaikų raida vaikų emocijos raidos šuoliai

Wonder weeks, dar žinomos kaip nuostabiosios savaitės, yra programėlė arba knyga, leižianti tėvams nuspėti mažylių raidos šuolius. Ar verta ja pasitikėti?

Pradėkime nuo pradžių. Wonder weeks kūrėjai teigia, kad yra 10 iš anksto nuspėjamų raidos šuolių, kurie įvyksta iki 20 mėn. Jie suskirstė vaikų gyvenimo savaites į saulėtas ir audringas, siūlydami tėvams tokiam šuoliui pasiruošti ir nusiteikti. Taip pat, pasiūlė specifinių veiklų, kurios, kūrėjų teigimu, atlieps tam tikro šuolio kognityvinius poreikius.

Toks „žinojimas kas laukia" atneša tėvams palengvėjimą, kad čia „ne aš", o tiesiog toks etapas ir kontrolės jausmą, kad „aš žinau, kas vyksta".

Visa tai yra puiku - man patinka bet kas, kas suteikia tėvams nusiraminimo, o daugiau ramybės dar niekam nepakenkė. O bet tačiau, pažvelkime giliau.

Wonder weeks tyrimas

WW teorija yra paremta vaikų stebėjimu, o ne neurologiniais tyrimais. Originaliame prof. Frans Plooij tyrime dalyvavo 15 vaikų – TAIP, tik 15.

Tyrimas buvo mėgintas kelis kartus replikuoti, t.y. pakartoti, siekiant įsitikinti, kad pirmojo tyrimo išvados yra teisingos, tačiau iki galo taip ir nebuvo nei patvirtintas, nei paneigtas, tačiau paties prof. Plooij akademinė karjera buvo stipriai paveikta nelegalių mėginimų paveikti pakartotinių tyrimų rezultatus.

Tikriausiai niekas negali ginčytis, kad augdami vaikai išgyvena raidos šuolius, kurie GALI paveikti jų nuotaiką, nusiteikimą veikloms ir miegą. Tačiau WW idėja, kad VISI vaikai išgyvena šiuos šuolius tuo pačiu metu kaip ir 15 tyrime dalyvavusių mažylių - sutikite, turėtų būti vertinama su šlakeliu abejonės. Juolab, kad akivaizdžiai matome, kokie unikalūs gali būti mažyliai, kiek skirtingu metu jie pasiekia tam tikrus raidos laiptelius.

Wonder weeks - (ne)pasitikėti?

Jei jūsų kūdikio „saulėtos ir audringos" savaitės sutampa su WW siūlomomis - nuostabu, tačiau tiek su jumis, tiek su kūdikiu viskas gerai, jei saulėtų šypsenų sulaukiate tada, kai WW programėlėje siaučia audros.

Ar reikia įsigyti knygą ar programėlę, spręsti tik jums, nors man atrodo, jog tam, kad suprastume savo mažylius, tikrai pakanka jautraus stebėjimo, dėmesio ir žaidimų kartu.

 

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Kaip padėti vaikams prisitaikyti prie žiemos laiko?

Kūdikių vystymas: viskas, ką reikia žinoti

5 žingsniai į ramų kūdikių miegą

Ką daryti, jei vaikai keliasi anksti? 10 dažniausių priežasčių ir būdai joms spręsti

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias