Antrasis kūdikis - Sarah Ockwell-Smith

Knygos apzvalga: Antrasis kudikis - Sarah Ockwell-Smith | Mylu.lt

Po mane aplankiusios laimės - sulaukti dviejų kūdikių vienu metu - šeimos pagausėjimo nebeplanuoju, perskaityti šią knygą nekantravau. 

Buvo smalsu ir tikrai įdomu, ką apie antruosius kūdikius pasakys bene žinomiausia Didžiosios Britanijos tėvystės ekspertė, 13 knygų autorė ir keturių vaikų mama. Neabejotinai turinti ne tik žinių, bet ir daug realios mamiškos patirties.

Visgi, turiu prisipažinti, kad knyga paliko labai dvejopus jausmus. Didesnioji knygos dalis manęs nesužavėjo, tačiau dalį nuo 8-ojo skyriaus linkėčiau perskaityti kiekvienai mamai, besilaukiančiai antrojo mažylio. Tad perskaitykite apžvalgą iki galo. 😉

Knyga pradedama nuo išsamios tyrimų apžvalgos, koks amžiaus skirtumas tarp vaikų yra geriausias, bei įžvalgų svarstantiems, ar verta planuotis antrąjį kūdikį. Tikrai įdomu, bet... Vargu, ar planuodami antrą kūdikį, imamės motyvacijos ieškoti knygose. Labiau tikėtina, kad knyga papuls į rankas jau besilaukiantiems tėveliams. O jei dar tik svarstote - tuomet šie skyriai skirti jums.

Tolimesniuose skyriuose, aptariama daiktų, drabužėlių pasiruošimas bei gimdymas. Nuojauta man kuždėjo, kad jie bus ne itin aktualūs patirties turinčiai mamai, kai antrasis kūdiks jau pakeliui, ir galbūt kiek per daug buitiški. Vargu, ar tam tikrai reikia skirti tiek dėmesio.

Tiesa, pasiruošimo dalyje žindymo tandemu skyrius tikrai įžvalgus. Jei dvejojate dėl pirmagimio nujunkymo ir negalite apsispręsti, galbūt tai bus naujas požiūrio kampas.

Pasiruošimą aptariančiuose skyriuose pasigedau daugiau praktinių patarimų apie emocinį vyresniojo vaiko pasiruošimą.

Taip dvejodama, pasiekiau 8-ąjį knygos skyrių ir TADAM! Autorė pasuko į psichologinius mamos išgyvenimus ir pirmojo vaiko emocijas. Mamos jausmai ir būsenos gimus antram mažyliui, kaltė, gėda ir nepakankamumo jausmas - rečiau sutinkamos temos. O jos juk tokios svarbios! Būtent šie jausmai dažnai nutrina džiugesį gimus mažyliui ir paskandina abejonėse - ar mano meilės pakaks abiem? Ar aš pati pakankama? 

O ką daryti, kai abu vaikai verkia vienu metu? Iš asmeninės patirties žinau, kad norisi verkti kartu. Tik ar tai išeitis? Kaip susidraugauti su tokiomis emocijomis – apie tai tikrai rasite knygoje.

Kiek nustebau ir labai pasigedau, kad čia nebuvo skiriama atskiro dėmesio tėčių emocijoms ir išgyvenimams. Hmm…

Būtent antroji knygos dalis daro ją išskirtine ir labai rekomenduočiau ją perskaityti mamoms ir būtinai tėčiams, laukiantiems šeimos pagausėjimo. O taip pat ir tiems, kas ką tik tapote tėvais.♡

@pagarbitevyste rekomendacija: kažin, ar verta knyga „Antrasis kūdikis“ pildyti tėvystės knygų lentyną - verčiau pasiskolinti iš draugės ar bibliotekos. 😉

 

- Dovilė Šafranauskė ♡ @pagarbitevyste

 

Taip pat skaitykite:

Ramūs tėvai, geri brolių ir seserų santykiai: kaip numalšinti kovas ir užauginti draugus visam gyvenimui - Laura Markham

Magdos Gerber dovana suaugusiesiems – tėvystė, įtraukianti sąmonę

 

Taip pat klausykite:

033: Antro vaiko laukimas. Mamos emocijos. Pokalbis su Karolina Tarnauskiene

BŪTI MAMA 002 | Planavau, o tada dvynukės - su Dovile Šafranauske

18 VASARŲ 01 | Su Egle Daugėlaite

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias